Vill ha en vänort i Israel: "Leder till ökat utbyte"

"En vänort skulle kunna bromsa antisemitismen." Mattias Wärnsberg (S) föreslår att Hultsfred etablerar samarbete med någon ort i Israel.

Fullmäktigeledamoten Mattias Wärnsberg (S) föreslår att Hultsfreds kommun etablerar ett vänortsutbyte med någon ort i Israel, som ett sätt att bromsa antisemitismen.

Fullmäktigeledamoten Mattias Wärnsberg (S) föreslår att Hultsfreds kommun etablerar ett vänortsutbyte med någon ort i Israel, som ett sätt att bromsa antisemitismen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-09 14:00

Förra helgens demonstrationer i Malmö satte i gång funderingarna. I samband med Koranbränningen skreks det också en hel del antisemitiska slagord.

– Det verkar som om den judiska befolkningen får klä skott för lite av varje, säger Mattias Wärnsberg. Men jag skulle vilja ha mer normala förbindelser med Israel. Antisemitismen fick vi nog av på 30 och 40-talen...

Och då kan ett vänortsutbyte vara en del i det hela, tycker Mattias Wärnsberg.

– Det vore bra för barn och ungdomar i vår kommun att redan under grundskole och gymnasietiden skapa kontakt med jämnåriga i Israel, säger Wärnsberg vidare. 

Han pekar också på att ett ökat utbyte mellan länderna skulle vara till godo för båda.

För många är det kanske ett kontroversiellt förslag att etablera ett vänortsutbyte med någon ort i Israel, med tanke på den pågående konflikten med Palestina.

– Men inte för mig, säger Wärnsberg. Det är klart vi tycker olika, men jag strävar efter att normalisera förbindelserna med Israel, precis som Göran Persson gjorde under sin tid som partiledare. Och när Israel bildades på 1940-talet var dåvarande S-regeringen för den här statsbildningen,

Mattias Wärnsberg pekar på att ett vänortsutbyte i en förlängning skulle föra med sig både kulturellt och ekonomiskt utbyte länderna emellan. Och det främjar båda, skriver han i sin motion till Hultsfreds kommunfullmäktige.

För att hitta en lämplig ort, föreslår Wärnsberg att man tar kontakt med Svensk-Israeliska vänskapsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!