Vill inte ha begränsningar på Seniorkortet

Anders Andersson (KD), vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Region Kalmar, vill ta bort begränsningarna på seniokortet så att pensionärer kan använda det även på helger.

Anders Andersson (KD) ser igen anledning till begränsning av seniorkortet och vill att de ska gälla även under helgerna.

Anders Andersson (KD) ser igen anledning till begränsning av seniorkortet och vill att de ska gälla även under helgerna.

Foto: Ilkka Ranta/Arkiv

Hultsfred2020-08-28 16:05

Men det hjälper inte Mörlundaborna. För dit går inga bussar på lördagar och söndagar. Och tåget stannar inte vid stationen någon dag alls.

– Det är skillnad på stad och land, säger Andersson, den här förändringen kommer att i första hand gynna de som har lokal busstrafik. I alla fall till att börja med.

– När vi får ett nytt biljettsystem nu i höst blir det möjligt att göra de här förändringarna, säger Anders Andersson. Det går inte i det gamla.

Som det är i dag finns vissa begränsningar i seniorkortet. Det gäller inte under rusningstrafik eller under helger. Men det vill alltså Andersson ändra på. Tanken är förstås att få fler att åka kollektivt. Fast kanske inte just nu.

– Jag hoppas på en tid efter Corona, säger han.

Men att ordna bättre bussförbindelser till Mörlunda, med flera orter ser han ingen möjlighet till. 

– Där är för få som åker och det skulle betyda alldeles för stora skattesubventioner för varje resande, säger Andersson, och det kan jag aldrig ställa mig bakom.

Regionrådet Peter Wretlund (S) är ordförande i kollektivtrafiknämnden är i grund och botten överens med Andersson, men kanske inte just nu.

– Omröstningen handlade om att låta regiondirektören räkna på att ta bort begränsningarna, säger han.

– Men vi vill vänta lite. Det är ju inga normala tider nu, och det skulle inte ge rättvisa resultat. Dessutom bör vi vara lite försiktiga med seniorer på bussarna i dessa tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!