Vill riva ett av de äldsta husen - ersätts med toalett

Den gamla järnvägsstationen i Hultsfred ska rivas. Och ersättas med en offentlig toalett. Det är i alla fall enligt den plan som godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Det gamla stationshuset i sin krafts dagar, bilden är tagen när kung Oscar II besökte Hultsfred och en förväntansfull publik radade upp sig. Men det var då, det. Nu planeras för en rivning.

Det gamla stationshuset i sin krafts dagar, bilden är tagen när kung Oscar II besökte Hultsfred och en förväntansfull publik radade upp sig. Men det var då, det. Nu planeras för en rivning.

Foto: Privat

Hultsfred2020-10-16 08:00

Det är naturligtvis inte den stora, lite nyare och pampigare järnvägsstationen i Hultsfred som ska rivas. Utan den gamla, som ligger hundratalet meter norrut utmed Nässjöbanan.

– Den byggdes 1874 i samband med att järnvägen kom till Hultsfred, säger Thorbjörn Svahn. Så det är ett av de äldsta husen som finns kvar i Hultsfred. Det finns säkert något som är äldre, men det är ett av de äldsta.

Han berättar att byggnaden fungerade som järnvägsstation fram till 1902, när Hultsfred blev en järnvägsknut och då blev det gamla stationshuset urvuxet. 

– Gamla stationshuset var en gång en ståtlig byggnad, säger Svahn, men nu är det ombyggt och förvanskat till oigenkännlighet. 

undefined
Så här ser det ut i dag. Ingen förväntansfull publik, inget väntande kungabesök. Bara en liten oansenlig byggnad som väntar på att rivas.

Sedan några månader tillbaka är kommunen ägare till båda stationshusen med tillhörande mark och nu vill politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott låta riva det gamla stationshuset. 

– Byggnaden är i ganska dåligt skick, säger kommunalrådet Lars Rosander. Bland annat svajar golvet, så golvbjälklaget är dålig. Dessutom ser vi inget användningsområde för byggnaden. Därför ska vi ansöka om tillstånd att få riva huset.

Marken där, ska i stället användas för att bygga en offentlig toalett.

– Det kommer att bli en sådan som vi byggt i Målilla, säger Lars Rosander (C).

Tanken är att den här toaletten ska kunna "betjäna" både den nya lekplatsen i Köpingsparken, busstationen och järnvägsstationen, med sitt i sammanhanget strategiska läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!