Vill riva hundra lägenheter: Beslut väntas i december

I december väntas fullmäktige ta beslut om rivning av fem hyreshus i Stålhagen. Odlingslotter och en hundrastgård är idéer på hur området ska lyftas.

Bostadsbolaget vill riva fem huskroppar med 100 lägenheter på den gula sidan, närmast riksvägen för att bli av med lägenheter som Migrationsverket lämnade "onormalt slitna" i augusti.

Bostadsbolaget vill riva fem huskroppar med 100 lägenheter på den gula sidan, närmast riksvägen för att bli av med lägenheter som Migrationsverket lämnade "onormalt slitna" i augusti.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-11-07 07:30

Det håller på att formas ett förslag om rivning av fem gula huskroppar om hundra lägenheter, som ligger längst norr ut och närmast riksvägen. Det är lägenheter som Migrationsverket lämnade i augusti och som har ett onormalt slitage.

– Vi har ju lediga lägenheter i övriga hus och har mer vi behöver jobba med i området, så ta hand om allt ser jag inte som görligt, säger vd Helena Grybäck Svensson. Grejen är den också, att när man gör så omfattande renovering blir det nybyggnadskrav och väldigt kostsamt. Jag tror inte det området tål de hyrorna, om vi ska få ett intresse.

undefined
Stålhagsområdet, uppfört 1971-1974, presenteras som "det senaste tillskottet i fastighetsbeståndet" i en skrift från Hultsfreds bostäder.

Georg Karlsson kan väl historien bakom beslutet att låta bygga hyreshuskomplexet.

Han var själv aktiv politiker för socialdemokraterna och kan än i dag dra sig till minnes kommunalrådet Tor Johanssons glädjeyttring över att hyreshusen skulle byggas – och fyllas med inflyttade Hultsfredsbor var tanken.

– Spånskivan skulle etablera sig och Södra krävde bostäder till sina nyanställda, som skulle komma att flytta hit för alla jobbs skull. Tor Johansson återvände efter ett möte i Västervik, sprudlande glad och sa "i morgon dag börjar exploateringen", återberättar Georg Karlsson.

Sedan gick allt i en rasande fart. Förvisso etablerade sig Spånskivan under byggtiden – men samtidigt gick Hultsfreds-Hus överstyr och såldes. De uppsagda fick jobb på Spånskivan, så det blev inga nya hyresgäster till Stålhagen.

– Det var tal om att stoppa bygget, men det visade sig lika dyrt som att låta bygga färdigt.

Totalt byggdes 18 hus, elva på den gula sidan och sju på den röda, om 405 lägenheter. Idag gapar merparten av fönstren tomma.

undefined
Utöver cirka 140 lägenheter hyr bostadsbolaget ut även ett 15-tal studentrum och ett antal lokaler till bland annat asyl- och flyktinghälsovården, socialförvaltningens sektion barn- och familj och hösten 2016 invigdes nya familjecentralen i ett av husen.

Det finns hyresgäster i endast ett 140-tal av lägenheterna, plus att bostadsbolaget hyr ut ett 15-tal studentrum och ett antal lokaler till bland annat asyl- och flyktinghälsovården, socialförvaltningens barn- och familj och hösten 2016 invigdes familjecentralen i ett av husen.

– Hyresgäster som bodde i husen som planeras rivas har erbjudits andra lägenheter i området, säger Helena Grybäck Svensson. 

– Men, tillägger hon, i förslaget ligger inte bara rivning, utan även lite utveckling av området. Bland annat har det diskuterats att färdigställa gångarna mellan husen, som görs etappvis.

undefined
I förslaget ligger inte bara rivning, utan även lite utveckling av området. Bland annat har det diskuterats att färdigställa gångarna mellan husen, som görs etappvis.Det här är ett färdigt resultat på gula sidan.

Det finns även en idé att förvandla den delen av området som blir tom vid en rivning och göra ett småskaligt försök med hyrbara odlingslotter.

En annan idé är att låta bygga en hundrastgård. Något som Eva Svedberg (S) motionerade om för tre år sedan. Det avslogs dock av ÖSK, med motiveringen att platsen som pekades ut i motionen inte är ledig längre. 

– Ska vi ha en i kommunen, så är det i Stålhagen den ska ligga, säger Helena Grybäck Svensson. Det skulle gynna området med lite liv och rörelse, så vi vill väldigt gärna få till en hundrastgård där.

Förhoppningen är att det ska lyfta området?

– Det är förvisso smågrejer, men vi tänker att vi får pröva oss fram, med det som kan bli lite unikt. Det finns ju inte på andra håll i Hultsfred, så det kanske kan locka en och annan som tycker att det passar att ha nära sitt boende, och även andra som rör sig i området.

Åke Nilsson (kd) är ordförande i bostadsbolagets styrelse.

– Vi går mot rivning, det finns inga andra tongångar. Tanken är, om det hinns med, att vi ska få ett beslut i fullmäktige i december. Då kan vi gå ut med upphandling av rivning, ganska snart på det nya året.

undefined
Totalt byggdes 18 hus, elva på den gula sidan och sju på den röda, om 405 lägenheter. Idag gapar merparten av fönstren tomma.
Byggandet av Stålhagen

Juni 1970 - Hultsfreds Bostäder står inför sitt största byggnadsprojekt i dess historia, när man beslutat bygga 405 lägenheter. Byggkostnaden beräknas till 25 miljoner kronor.

Oktober 1973 - Det största bostadsområdet i Hultsfred går in i sin slutfas. I media konstateras att byggandet numera sker för byggandets skull. Varje lägenhet som färdigställs saknar hyresgäst. Konjunkturdämpningen var en av orsakerna. Ändå fortgick byggandet ett år, men redan 1987 diskuterades en rivning första gången.

Karta: Stålhagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!