Vill se nya regler kring strandskyddet

Hultsfreds kommun är inte nöjd med nuvarande regler kring strandskyddet. "Vi vill ha bättre möjligheter att själva kunna avgöra var det är lämpligt att bygga och inte", säger kommunalrådet Lars Rosander.

Hultsfreds kommun gör gemensam sak med övriga kommuner i länet, i hopp om att strandskyddsbestämmelserna ska ändras.

Hultsfreds kommun gör gemensam sak med övriga kommuner i länet, i hopp om att strandskyddsbestämmelserna ska ändras.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Hultsfred2018-08-30 12:00

Länets kommuner gör gemensam sak i frågan och jobbar för att få till en förändring av strandskyddsbestämmelserna.

Hultsfreds kommun anser att det finns många sjöar som kan bebyggas utan negativa konsekvenser för vare sig miljön eller människor.

– Det skulle kunna befästa inflyttning i glest befolkade kommuner, tror Lars Rosander.

Förslaget från Hultsfreds kommun är att vända på begreppet. Genom att utarbeta en plan där man inventerar och kategoriserar olika vattenförekomsters naturvärden, friluftsvärden och känslighet kan man istället peka ut de områden som är viktigast att bevara.

– På så sätt kan flera vattenområden godtas för exploatering och där kan strandskyddet minskas och i vissa fall kanske helt upphävas, säger Rosander och tillägger:

– Eftersom våra små kommuner inte kan konkurrera med byggkostnader måste marken vara attraktiv för att locka till nybyggnation. Nuvarande strandskydd betraktas av många som ett hinder för utvecklingen av landsbygden, så en förändring av regelverket välkomnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!