Vimarhem utreds av Konkurrensverket

Under flera år har Vimarhem köpt städning utan att upphandla. Nu utreds frågan av Konkurrensverket. Befinns bolaget skyldigt kan påföljden bli en upphandlingsskadeavgift på upp till tio procent av värdet för städtjänsterna. - Vimarhem har till på fredag (läs: i dag) på sig att svara, säger Björn Larsson, som handlägger ärendet på Konkurrensverket.

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB utreds av Konkurrensverket på grund av sina rutiner för städinköp.

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB utreds av Konkurrensverket på grund av sina rutiner för städinköp.

Foto:

Hultsfred2013-10-18 06:12


Städrutinerna i det kommunala bostadsbolaget Vimarhem har tagits upp i flera artiklar i vår tidning. Under de senaste åren har Vimarhem inte upphandlat städtjänsterna - och bara sedan januari 2011 har man köpt städning för drygt 900 000 kronor.
En stor del av den summan, 542 131 kronor (fram till slutet av augusti), har betalats ut till CA Städservice KB, som ägs av brodern till Vimarhems bygg- och målerichef Lars Sandberg. Bara för att städa bygg- och måleriavdelning har CA Städservice mottagit 107 760 kronor sedan januari 2011.
Turerna utreds nu av Konkurrensverket.
- Vi fick nys om det här i en omvärldsanalays och har skrivit brev till Vimarhem där vi har frågat om de har gjort någon upphandling eller inte. De har fått till på fredag (läs: i dag) på sig att svara, säger handläggaren Björn Larsson.

Tio procent av värdet
Om Konkurrensverket upptäcker brott mot LOU (lagen om offentlig upphandling) på grund av otillåten direktupphandling kan man ta ärendet till domstol och yrka på en upphandlingsskadeavgift på uppemot tio procent av det totala beloppet.
Och eftersom Vimarhem inte har genomfört någon upphandling alls vad gäller städningen är risken att man fälls uppenbar. Upphandlingsskadeavgifter tillfaller staten.
- Vi har möjlighet att ansöka om upphandlingsskadeavgift till en allmän förvaltningsdomstol och det är vad som händer i de här fallen. Sedan får man se vad som händer i domstolen. Vår uppgift är att utöva tillsyn över upphandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om