Vintern är förbi - för snöjouren

Det har varit en skonsam vinter för snösvängen i Vimmerby kommun. Även om halkan krävt sitt har budgeterade pengar räckt och till och med läkt tidigare sår de snörika vintrarna rivit i ekonomin. Och från och med den 1 mars har politikerna sparat in på snöjouren.

Hultsfred2012-03-02 07:31

- Det innebär att vi bara röjer snö på arbetstid, sju-fyra på vardagar, om det blir mera snö i mars, säger Bo Palmer, gatuchef i Vimmerby kommun.
Politikerna i tekniska nämnden beslutade att spara bort två månader av snöberedskapen från och med i år. Därför tog beredskapen slut den sista februari och börjar inte igen förrän den 1 november. Det sparar 120 000 kronor åt kommunen.
Snö kan det förstås bli i alla fall. Bilden här intill vittnar om hur det såg ut i Vimmerby för två år sedan i mitten av mars.

Tunga vintrar
Vintern 2009-2010 var förvisso en av de snörikaste och längsta på länge. Även vintern direkt efter innebar hård belastning på snösvängen, då mest i december och januari, vilket belastade år 2010 ytterligare sett till ekonomin.
Jämfört med de snörika åren har den passerade vintern varit betydligt lindrigare för snösvängen och för snöröjningsbudgeten.
- Jag har inga siffror klarar för hur många tillfällen vi haft organisationen igång och vad det har kostat, men det är betydligt lindrigare, säger han.
En del resurser har dock lagts på halkbekämpning.
- Det har blivit en hel del saltning och sandning och det kräver också sitt, men det rör sig inte alls om lika mycket pengar som en fullständig snösväng, så en sådan här vinter jämnar ut kostnaderna för en hård vinter - och vi får hoppas att det inte blir mera snö nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om