Virserumsbördig dirigent leder sin kör i barndomsstaden

Ikväll kommer Rebecka Gustafsson inta sin plats framför manskören Korgossarna. Det är första gången hon som dirigent uppträder i barndomens Virserum.

”Intresset för musiken började tidigt i barnkörer men redan innan det sägs det att jag sjöng på egen hand.”

”Intresset för musiken började tidigt i barnkörer men redan innan det sägs det att jag sjöng på egen hand.”

Foto:

Hultsfred2017-06-30 14:32

Rebecka Gustafsson är uppvuxen i Stenberga utanför Virserum. För några år sedan hoppade hon på tåget med slutstation dirigent. Inför sommaren tog hon en kandidat i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och i höst bär färden vidare till masterstudier i dirigering vid Musikhögskolan i Oslo. Idag kommer hon att leda manskören Korgossarna från Uppsala i Virserums kyrka.
– Det är roligt att få leda ett musicerande. För mig är det en förmån att få ge uttryck för min vision av musiken och få göra det med andra, berättar Rebecka.

Genom att ikväll själv stå längs fram i kyrkan sluts en cirkel. Det var delvis musikdagarna som inspirerade Rebecka till att fortsätta med musiken och nu kommer hon tillbaka efter studierna för att själv att leda en av konserterna.

– Virserums musikdagar har spelat en stor roll för mitt musikintresse. När jag var liten var jag med på Instrumentalkursen i flera år. Det var jättefina lärare från hela landet som undervisade och andra elever med samma intresse. Väldigt inspirerande.

Hjärtat för musiken dunkade redan i barndomshemmet i Stenberga där hon sjöng först på egen hand och sedan började delta i kyrkans barnkörer. Intresset för att själv av vara den som stod framför körmedlemmarna och väva samman det musikaliska uttrycket kom under studierna till sångpedagog.
– Det är speciellt att få stå, dirigera och be om saker, det gensvar man får tillbaka är fantastiskt. Det är ett givande och tagande där du både får och ger energi. Dirigering har också mycket med gruppsamverkan att göra, att få alla olika personligheter som ska samsas kring en tolkning av musiken.

Kvällens konsert är den sista anhalten på en Smålandsturné som Rebecka varit på tillsammans med Västgöta Nations Manskör Korgossarna.
– Jag har dirigerat kören i ett och ett halvt år nu. Det är roligt att få leda en grupps musikaliska utveckling på sikt. Även om jag nu kommer börja studera i Oslo så kommer jag fortsätta vara dirigent för dem men då med ett delat ansvar.

Masterstudierna som påbörjas i höst är den sista biten innan Rebecka ska ut och så på egna ben som dirigent.
– Det känns som att jag har hittat det jag brinner för. Jag kör på även om jag inte vet exakt vart det kommer att leda. Det är lite en chansning, inget man söker en heltidstjänst på utan det är projekt och arbete i perioder. Men Sverige är ett land med en god körtradition så det finns många möjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!