Virserumsbornas händer tar form

Henrik Teleman är nu i full färd med att gjuta 360 händer som ska bli grunden till utställningen "Händer" som han jobbat med under tio års tid.

Henrik Teleman knackar försiktigt loss gjutformen från en av de händer som gjutits.

Henrik Teleman knackar försiktigt loss gjutformen från en av de händer som gjutits.

Foto:

Hultsfred2011-04-29 06:19


Redan 2001 presenterade Henrik Teleman sitt konstprojekt "Händer" där han hade för avsikt att gjuta av 1 000 Virserumsbors händer för att skapa en stor installation utomhus i närheten av konsthallens lokaler.
Nu har alltså tio år gått sedan han inledde konstprojektet och till dags datum har 360 personer låtit Teleman gjuta av deras händer och om drygt två veckor kommer dessa att visas upp på konsthallen då utställningen öppnas efter ett decennium av hårt arbete.

Flyttat installationen
- Det var tur att det inte blev 1 000 händer för det hade vi aldrig fått plats med. Vi har även flyttat installationen inomhus då vi inte har hittat någon lösning på problem som vandalism, kyla och fukt, berättar Henrik Teleman. Under de senaste veckorna har Henrik och hans två medhjälpare Björn Olsson och Ola Nääf jobbat intensivt med att gjuta händerna i de 360 gjutformarna och det har varit ett arbete som inte varit helt lätt.
- Inledningsvis hade vi problem med att vaselinet som vi strukit formarna med sögs upp av gipset och därför var det problem att få loss de färdiga händerna utan att de gick sönder. Men nu har vi fått till det och de händer som gick sönder kommer vi att laga för hand, säger Henrik Teleman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om