Klockan har inte ens slagit sju. Egentligen är det en timme kvar till skolan börjar. De här eleverna hade kunnat ligga kvar i den sköna sängvärmen en bra stund till med andra ord.
Istället har de satt klockan på ringning tidigare än vanligt. Somliga har tagit bussen redan vid sextiden för att hinna hit, till ett gemensamt fyspass i Hagadals bordtennishall.
- De är värda en stor eloge, det är imponerande, säger speciallärare Niklas Hägg.
Studiebesök i Valdemarsvik
Studier av hur fysisk träning påverkar skolprestation visar att det finns ett positivt samband mellan högintensiv fysisk träning och förbättrade skolprestationer. Så enligt forskarna ska den här satsningen hjälpa eleverna att prestera bättre på det nationella prov som väntar.
- Vi är några stycken på skolan som varit på studiebesök i Valdemarsvik. Där har man tagit fasta på att fysisk aktivitet är framgång till lärande, säger mentorstödjare Johan Martinsson. Så vi ville prova och erbjuda eleverna ett pulspass inför varje nationellt prov. Det ökar fokus och uthålligheten samtidigt som det sänker stressnivån.
Väcka hjärnan
Uppvärmning, för att nå rätt puls, följs av ett 20 minuters högintensivt pass. En dusch på det, sedan väntar gemensam frukost med tända ljus. En bra start på dagen helt enkelt.
-Det roliga är att vårt initiativ inte bara lockat idrottsutövare, utan hälften av de här eleverna motionerar inte annat än på skolans idrottslektioner, säger Niklas Hägg. Somliga är studiemotiverade, andra inte fullt lika mycket. Jättekul att de har det gemensamt att de vill komma hit och väcka hjärnan. För det är vad allt handlar om, att väcka hjärnan så den är mer aktiv.
Bättre fokus
I tisdags, innan det nationella provet i matte, kom det 22 elever, i går ungefär lika många. Alla var överens om att det verkligen gjorde skillnad.
- Jättebra att skolan ger möjligheten, säger Uday Alsadi. Jag kände mig inte lika stressad, utan det var lättare att sitta still sedan.
Lena Gugelmann, Sofie Fransson, David Östensson och de andra var också nöjda.
- Det kändes att man fokuserade lättare.
Kollegan Therese Nordenström, även hon mentorstödjare, håller med.
- Det fanns ett lugn hos de här eleverna, alla brukar inte ha det annars. Så vi märkte skillnad i studierna, det var ett annat fokus.
Nöjda med gensvaret
Alla inblandade pedagoger är nöjda med gensvaret från eleverna, samtidigt som de tror och hoppas att gruppen kommer växa till vecka 15 när det är dags för nationellt prov i SO.
- Vi hoppas att vi har sått ett frö, att eleverna får en härlig känsla och känner att de gjort bra ifrån sig på provet, säger Johan Martinsson. Det är dit vi vill komma, och vi vill komma dit att vi inte får rum i bordtennishallen utan att vi måste vara i stora salen.