Willy Johansson och Jetmir Shehi som jobbar på gruppboendet på Gränsgatan i Hultsfred har båda valt att skjuta upp sina semestrar.
– I mitt fall är det så att jag gillar att fiska, säger Willy Johansson. Så jag vill hellre ha ett par veckor i maj och sedan i september. Mitt på sommaren är det för varmt, det blir inget bra fiske. Så då kan man lika gärna jobba.
För Jetmir Shehi är det inte fiske lockar.
– Jag har släktingar och vänner som också ska jobba i sommar, säger han. Så nu kan vi ta semester tillsammans. Så det passar mig bra att ha semester i september i stället.
Men han sticker inte under stol med att pengarna har en viss dragningskraft.
– 33 000 kronor är ju inte jättelite pengar. Utan dem hade jag nog tagit ledigt i sommar ändå.
Willy och Jetmir ser också en stor fördel för verksamheten på Gränsgatan, när fler ur den ordinarie personalen är kvar. Det blir lugnare för de som bor på anläggningen. Fler välbekanta ansikten.
– Det är svårt att få tag i vikarier över lag och här är det extra svårt, säger Willy.
Att skjuta på semestern har varit populärt i år.
– Vi har möjlighet att låta 50 personer skjuta upp semestern. Men det är fler som ansökt om att få förskjuten semester, säger verksamhetschef Marie Pihl.
– Vi kommer att gå till politiken och höra om vi kan låta några fler få förskjuten semester.
Hon har också lagt märke till att det är flera av de som ansökt, har gjort det tidigare. Att de tycks ha hittat sitt sätt att fira semester.
Att ha många i den ordinarie personalen på plats under sommaren ser också Marie Pihl en stor fördel med. De tillför en rutin som betyder mycket för verksamheten.
– Det blir bättre kvalité på vård och omsorg på det viset, säger hon. Många av sommarvikarierna är unga och kommer direkt från skolan och de har inte den rutin som behövs.
En vårdanställd i Hultsfred som tar ut sin semester utanför den ordinarie semesterperioden, alltså juni till augusti, får då ut 33 000 kronor extra. Minus skatt, givetvis.
– På det hela taget ser det ganska bra ut inför sommaren, säger Marie Pihl, som räknar med att det ska gå att få ihop bemanningen i sommar. Förutom den som väntar med semestern, är det också många som sökt sommarvikariat inom vård och omsorg. Minst lika många som föra året. Kanske några fler.
– Så i nuläget ser det riktigt bra ut, säger Marie Pihl som ser sommaren an med tillförsikt.