Workshop ska göra landsbygden redo

Ingen vet vad som kommer att hända i framtiden. Vi lever i en föränderlig värld med hot som finanskris, klimatförändringar och konflikter. Men är man bara beredd på att förändringar kommer så kan man vända dem till något gott. Det fick deltagarna lära sig mer om under en workshop i Vena i lördags.

Med hjälp av olika övningar fick deltagarna bland annat illustrera hur olika faktorer, som arbetslöshet och ekonomi, påverkar samhällen.

Med hjälp av olika övningar fick deltagarna bland annat illustrera hur olika faktorer, som arbetslöshet och ekonomi, påverkar samhällen.

Foto:

Hultsfred2014-03-31 06:24


Resiliens var ordet för dagen när Astrid Lindgrens Hembygd tillsammans med Hultsfreds kommun, Vena hembygdsförening, Vena Bygdegårdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan bjöd in till workshop i lördags. Arrangemanget var en del i arbetet med lokala utvecklingsplaner som drar igång runt om i kommunen.
Resiliens kan beskrivas som ett systems långsiktiga förmåga att klara av förändring och vidareutvecklas.
- Resiliens är ett ganska nytt begrepp inom vetenskapen. Om man ska förenkla det är det kort sagt motsatsen till sårbarhet. Det handlar om att man ska kunna anpassa sig för att bli mindre störningskänslig, säger Daniel Hägerby, projektledare.

Se möjligheter
Inom ett projekt med Astrid Lindgrens Hembygd och Leader vill man peka på hur man kan använda begreppet för att se möjligheterna hos mindre samhällen.
- Vi vill visa möjligheterna och styrkorna med landsbygden. Och se till det lokala samhället, att det ska vara väl rustat oavsett vad som händer, säger Daniel Hägerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om