Yngste piloten i luften

14-årige Jonathan Håkansson från Vetlanda får nu bege sig upp i det blå då han under den gångna helgen slutförde proven för att få sitt certifikat för segelflygplan vid Hultsfreds flygplats.

14-årige Jonathan Håkansson är redo att ge sig upp i luften då han är flygklubbens yngste pilot.

14-årige Jonathan Håkansson är redo att ge sig upp i luften då han är flygklubbens yngste pilot.

Foto:

Hultsfred2007-05-28 06:10

I och med detta så är han nu den yngsta personen som lyckats med denna bedrift under flygklubbens 50-åriga historia.
Det här med flygning är något som Jonathan har i blodet för hans pappa är flyginstruktör och båda hans bröder har tagit flygcertifikat för motorflygplan.
Inom sportflygsvärlden så får man börja övningsflyga det år man fyller 15 år och så fort vi hade kommit in på 2007 så anmälde sig Jonathan till segelflygkursen hos Nordöstra Smålands Flygklubb i Hultsfred för att så fort som möjligt få ge sig upp i luften på egen hand.
- Det är kul att flyga och det är en så skön känsla när man är uppe i luften, säger Jonathan Håkansson.
Under vintern och våren har han och hans kompis David Nilsson som är ett år äldre åkt från Vetlanda till Hultsfred varje helg för att läsa teori och övningsflyga ihop med flygklubbens instruktörer.
- Helgerna går åt till att flyga, för vad ska man annars ägna sig åt. När jag kommer hem längtar jag bara tillbaka och vill upp igen, säger Jonathan Håkansson.
Kursen har gått alldeles galant för Jonathan, för nyligen klarade han teoriprovet och under den gångna helgen var det dags att slutföra det första steget i flygövningarna.
Sammanlagt ingår det tre olika steg, men när man har slutfört steg ett så får man bege sig upp på egen hand och flyga i närområdet runt flygplatsen.
Tillsammans med flyginstruktören begav sig Jonathan under helgen upp i det blå för att klara av det sista delmomentet i det första steget, nämligen att han skulle visa att han kan starta på egen hand och landa.
Det gick naturligtvis alldeles galant. Men certifikatet kommer han inte att få förrän han fyllt 16 år, men fram tills dess får han i alla fall flyga helt själv i närområdet runt flygplatsen på sin skollicens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om