Barbro Wenden belönades med stipendium

Hon visste inte ens att priset fanns. Så Barbro Wenden blev både överrumplad och rörd över att få Region Kalmars belöningsstipendium.

När Region Kalmars kulturstipendiater utsågs, uppmuntrades Virserums Konsthalls Barbro Wenden med ett belöningsstipendium på 20 000 kronor.

När Region Kalmars kulturstipendiater utsågs, uppmuntrades Virserums Konsthalls Barbro Wenden med ett belöningsstipendium på 20 000 kronor.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-11-08 21:00

– Jag har inte fattat det riktigt än, säger Barbro Wenden, chef för Virserums Konsthall.

Tidigare i veckan utsågs Region Kalmar läns kulturstipendiater för 2019 av regionala utvecklingsnämnden. Förutom fyra arbetsstipendium uppmuntrades Barbro Wenden från Vena med 20 000 kronor i belöningsstipendium.

När det blev känt överöstes hon med grattishälsningar.

– Jag är alldeles överväldigad av alla grattis med tilläggen "äntligen", "det är du verkligen värd" och "det var i rättan tid", säger Barbro märkbart tagen. Det som också gladde mig, när jag fick tänka lite, var att stipendiet även visar att Virserums Konsthall har stor betydelse.

Barbro Wenden började på konsthallen 2007, som ansvarig för ekonomi- och personalfrågor. Sedan Annika Eriksson slutade som konsthallschef, har Barbro varit tillförordnad under många år. Men på senare tid har liksom bokstäverna tf "trillat bort".

– Styrelsen håller på att se över hur ledningen ska se ut. Jag är ju 75 år och ska verksamheten fungera måste man ha en person som orkar tänka många år framåt som chef.

Vad tänker du göra med pengarna?

– Jag har en tanke om att skapa ett nätverk mellan mindre konsthallar och kulturhus, inte bara i Sverige utan i Norden. Så jag skulle vilja besöka olika platser för att se vilka som vore lämpliga att ingå i nätverket. Vi jobbar ju mycket med samhälleliga och existentiella frågor. Många jobbar likartat, vad än man har för bakgrund, så det vore kul att åstadkomma något kring det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!