Beskedet: Företaget får mångmiljonstöd

Hagelsrums Biogas AB har beviljats drygt 20 miljoner kronor i klimatstöd att använda till att bygga tankstationer för biogas i Hultsfred, Vimmerby och Högsby. ”Det här är den största pusselbiten, som nu fallit på plats för att satsningen ska bli verklighet”, säger ägaren Åke Birgersson.

Naturvårdsverket har beviljat drygt 20 miljoner kronor i klimatstöd till Hagelsrums Biogas AB, med Tom Birgersson som projektledare, och ägaren Åke Birgersson. Ett viktigt besked för att kunna förverkliga planerna på en biogastankstation i Hultsfred, Vimmerby och Högsby.

Naturvårdsverket har beviljat drygt 20 miljoner kronor i klimatstöd till Hagelsrums Biogas AB, med Tom Birgersson som projektledare, och ägaren Åke Birgersson. Ett viktigt besked för att kunna förverkliga planerna på en biogastankstation i Hultsfred, Vimmerby och Högsby.

Foto: OLOF CARLSON

Hagelsrum2018-11-20 15:05

Beskedet från Naturvårdsverket sätter så att säga bollen ordentligt i rullning.

– Ja, nu känns det jättespännande, kommenterar Åke Birgersson. Det här är ju vår enskilt största investering någonsin.

Det företaget planerar är att bygga tankstationer för biogas, en i Hultsfreds tätort, en i Vimmerby och en i Högsby som byggs parallellt och räknas stå klara 1 januari 2020.

– Redan tidigare har vi klart med bidrag till en tankstation i Målilla. Där är vi på väg ut med den ledning, där gasen ska transporteras från gården till macken som ska byggas på nya handelsområdet vid rondellen, berättar Åke Birgersson. Därifrån ska biogasen flakas med lastbilar till Hultsfred, Vimmerby och Högsby, så Målilla blir så att säga själva hjärtat i satsningen kan man säga.

Beskedet från Naturvårdsverket togs emot med glädje på gården i Hagelsrum. Det var självfallet en viktig pusselbit för att satsningen ska fortskrida. Stödet från det myndigheten valt att kalla Klimatklivet uppgår till 70 procent av investeringskostnaden och totalt sett beviljades 20 118 000 kronor till de tre biogastankstationerna.

– Jag vågar ändå inte ropa hej riktigt än, säger Åke Birgersson och förklarar att det är fler pusselbitar som måste falla på plats för att man ska ”trycka på knappen”.

– Det måste finnas någon form av grundvolym, så vi vet att vi får någon form av avsättning, så vi hoppas att de tre kommunerna ska vara positiva till att ställa om i alla fall delar av sin fordonspark. Deras miljömål kommer ju också närmare och biogas är ett bra alternativ för att få bort fossila bränslen. På sikt hoppas vi också ta tillbaka matavfallet från de här tre kommunerna.

Länsstyrelsen, som yttrat sig i ärendet, ser positivt på åtgärden och understryker att satsningen kan bidra till målet om en biogasstation i varje kommun.

”Åtgärden kan också bidra till att KLT kan ställa biogas som ett krav i den nya upphandlingen för mindre fordon”, står det i yttrandet.

Även kommunalrådet Lars Rosander tog emot nyheten med glädje.

– Jag imponeras av deras ambitioner, säger Rosander och tillägger att kommunen har för avsikt att införskaffa fordon som drivs med biogas i en framtid.

– Men i vilken omfattning är för tidigt att säga i dagsläget. Att vi inte gjort det tidigare beror på att förutsättningarna för biogasbilar saknats.

För stationen i Hultsfred har diskuterats flera olika platser, men det man tittat mest på är nya handelsområdet vid Willys medan stationen i Vimmerby planeras på Badhusgatan, mellan Holmströms och företagshotellet på Badhusgatan 4. Naturvårdsverket har beviljat 6,8 miljoner kronor i stöd vardera till stationerna i Hultsfred och Högsby samt 6,4 miljoner kronor till satsningen i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!