Beskedet: Här blir kontoret kvar

Arbetsförmedlingen blir kvar i Hultsfred. Kontoret i Hultsfred finns med på den lista över orter där man vill ha Arbetsförmedlingen kvar.

28 mars 2019 14:35

Vid lunchtid i går presenterade Arbetsförmedlingen en lista över vilka kontor som kommer att läggas ner, och vilka som kommer att bli kvar.

För Lars Borgemo kom beskedet inte helt oväntat. Han har haft en viss insyn i processen, som chef för Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.

– Visst är vi glada i dag, säger han.

Men så mycket firande blir det inte. Känslorna är blandade. Det väntar personalminskningar framöver.

– Det är en parallell process, säger Borgemo, där kan vi inte lämna besked förrän i april.

Men att det blir personalminskningar här, lika väl som i övriga landet är han ganska säker på. Arbetsförmedlingen är mitt uppe i förhandlingsprocessen.

Förutom Hultsfred, finns kontoren i Kalmar och i Västervik med på den positiva listan.

Totalt är det 106 kontor som kommer att finnas kvar i landet och 132 avvecklas successivt under 2019 och 2020, enligt det förslag till ny organisation som Arbetsförmedlingen lade fram.

Förslaget bygger på en analys av verksamheten, en dialog med olika samarbetspartners, kommunen och näringslivet, men kanske framförallt att behålla närheten till arbetssökande. Att finnas där de arbetssökande finns.

En bidragande orsak kan också vara att Hultsfredskontoret har nyrenoverade och fräscha lokaler. Det är knappt ett år sedan de invigdes, efter en storsatsning från kommunen.

– Det är en faktor, säger Peter Andersson, chef marknadsområde 8, Småland och Blekinge. Han berättar mer om processen att välja ut vilka kontor som skulle vara kvar.

– Inledningsvis tittade styrelsen på de större städerna, säger han. Sedan har den geografiska placeringen haft betydelse. Det har varit viktigt att se var vi har kontoren och servicekontoren.

Peter Andersson berättar också att de allra flesta arbetssökande inte har behov av så många personliga möten, utan kan styras över och klara det allra mesta per telefon eller digitalt.

– Men de som har behov av personliga möten har ofta ett mycket större behov, säger han. Det är den typen av verksamhet vi kommer att fokusera på i Hultsfred.

Som vi tidigare berättat har Arbetsförmedlingen varslat 4 500 anställda runt om i landet som en direkt följd av minskade statliga anslag. Det i sin tur leder till en bantning av antalet kontor i landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa