Det firar Fågelklubben i Hultsfred på sitt speciella sätt, genom att arrangera Fågelskådningens dag och Fågeltornskampen.

På lördag är det dags, fågelklubben kommer att hålla fågeltornet i Järnudda bemannat från fem på morgonen. Det gäller att vara tidigt ute, fåglar är morgonpigga varelser.

Just nu erbjuder sjön Hulingen och Lönnekullaviken fina rastplatser för flyttande fåglar, en hel del av dem trivs dessutom så bra att de stannar här för att häcka.

Tranorna spankulerar omkring, bruna kärrhökar bygger sina bon i vasshavet och rördromens mystiska läte hörs emellanåt i vassen. Fågeln syns sällan, men lätet hörs, det låter som när man blåser i en flaska.

Det finns också goda chanser att få se havsörn, fiskgjuse och ormvråk vid fågeltornet. Liksom också enkelbeckasin och kanske de nyanlända svalorna. Det är ett minst sagt omfattande fågelliv runt tornet i Järnudda och möjligheterna är dessutom goda att det dyker upp något mer oväntat.

Tävlingen Fågeltornskampen handlar i korta drag om att första lördagen i maj bemanna svenska fågeltorn och räkna alla olika arter som ses eller hörs. Det torn som kan räkna in flest arter vinner.

Meningen med båda evenemangen är att väcka intresse för fåglar och fågelskådning till allmänheten. Att skapa en möjlighet att diskutera fågelskådning, fågelskydd och biologisk mångfald.