Centrum som en enda stor arbetsplats

Hela centrala Hultsfred känns som en enda stor arbetsplats just nu. Det jobbar en grävmaskin i snart sagt varje gathörn.

Gången mellan apoteket och gågatan ska få en rejäl ansiktslyftning. Plattorna rivs upp och det ska bli ny beläggning och nya värmeslingor.

Gången mellan apoteket och gågatan ska få en rejäl ansiktslyftning. Plattorna rivs upp och det ska bli ny beläggning och nya värmeslingor.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-02-18 19:00

– Det är lite besvärligt just nu, säger Tony Bohlin, förbundschef på det kommunaltekniska förbundet ÖSK. Men det kommer att bli bättre längre fram. Det är roligt att det är mycket på gång.

I anslutning till storprojektet görs också en del punktinsatser i kvarteren runt omkring. Men det är grävningar mer av underhållskaraktär, enligt Tony Bohlin.

Han berättar också att VA-nätet är både gammalt och slitet. Det finns mycket underhållsarbete att ta ifatt och nu sätter man till alla klutar för att hinna ifatt.

– Vi kommer att investera 25 miljoner kronor under de kommande två åren, säger han.

Det jobbet rullar på. I måndags morse öppnades en grop i korsningen Västra Långgatan - Nygatan, för att man skulle komma åt att jobba med ledningsnätet. Under tiden som jobbet pågick kunde trafiken passera växelvis förbi.

I förra veckan gjordes ett liknande jobb längre upp på Nygatan.

Samtidigt jobbar ÖSK också med att bygga ut parkeringsplatsen på uppsidan av kommunhuset, där det behövs fler platser. Både skol- och kommunpersonal trängs om utrymmet. Och förhoppningen är att den här utbyggnaden ska avlasta torget och ge besökarna en chans att parkera.

– Den här utbyggnaden ska vara klar nu i februari, säger Tony Bohlin, men vi kommer inte att lägga asfalt förrän längre fram när det blir varmare.

Förutom jätteprojektet med att byta ut vatten- och avloppsledningarna på Hagadalsgatan så att de orkar med den nya förskolan som planeras, jobbas det för fullt även i apoteksgången i H-cityhuset. Genomgången till apoteket och hälsocentralen ska få en rejäl ansiktslyftning. När HKIAB nu bygger ett nytt bibliotek tar man även tag i genomgången, som också är i behov av upprustning. Gången ska bland annat få helt ny golvbeläggning i borstad betong, och nya värmeslingor. Dessutom ska gången få ny belysning.

– Det kommer att bli lite stökigt ett tag, men det blir bra efter 29 februari när det är klart, säger Jan Oskarsson på HKIAB. 

Under tiden som arbetet pågår är det inte helt säkert att passagen kommer att vara öppen från båda håll, men skyltar är uppsatta för att visa vilken väg som går att komma fram på.

– Alla verksamheter kommer att kunna nås hela tiden, säger Oskarsson, men inte från båda hållen samtidigt. Men vi har informerat hyresgästerna, som fått skyltar som visar vägen att sätta upp.

Även utanför nya biblioteket är det mycket jobb på gång. Och vid rondellen, och inne i galleriagången. Hela centrala Hultsfred känns som en stor byggarbetsplats.
Även utanför nya biblioteket är det mycket jobb på gång. Och vid rondellen, och inne i galleriagången. Hela centrala Hultsfred känns som en stor byggarbetsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!