– Där blev vi grundlurade, säger Sanne Nytorpet, som är en av 20 i personalstyrkan och enhetschef Susanne Sandin skrattade gott över att planen gått i lås.

Hon var den enda som visste att Berguven skulle få den åtråvärda titeln och att Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, Ann-Gret Sillén, socialchef, och Jeanette Persson, Kommunals ordförande, skulle komma för att uppvakta med diplom, blommor och 30 000 kronor, att göra något roligt för.

Så det blev både förvånade miner och glada skratt när det gick upp för personalen vad som hände.

Artikelbild

| Per-Inge Pettersson och Jeanette Persson överlämnar diplom, blommor och pengar till personalen på Årets arbetsplats – gruppbostaden Berguven.

– Jag är jätteglad och det är mycket stolthet nu, sa Henrik Didriksson.

Ann-Gret Sillén hade mycket fint att säga om personalen och deras engagemang kring att ändra sättet att arbeta med de boende med funktionsnedsättningen autism.

– Vi vet vilket hårt arbete ni gör, och att det är tufft ibland, men ni antar utmaningen på ett bra sätt, sa hon. Ni har klätt på er massa med kompetensutveckling för att förändra arbetssättet. Jättepositivt tycker jag.

Personalen har under en tvåårsperiod ändrat hela sitt synsätt och arbetssätt. Henrik Didriksson förklarar:

Artikelbild

| Kjell Karlsson, Susanne Sandin, Axel Andersson, Pamela Karlsson, Sanne Nytorpet, Mia Tell och Mikael Pihl tog stolt emot priset.

– Tidigare anpassade vi de boendes vardag, vi satte krav och ville att de skulle klara sig själva så mycket som möjligt. Nu anpassar vi oss efter dem istället, efter dagsform helt enkelt. Jag skulle säga att vi är pionjärer inom lågaffektivt bemötande i vår kommun. Det gör att vi får så mycket tillbaka av våra boende, det är en helt annan vardag mot hur det var tidigare.