De flyttar företaget till Hultsfred

Lampfabrik blir chokladfabrik när Chokladparadiset lämnar Fridhem, för att flytta till Hultsfred. "Vi hoppas kunna utveckla företaget, genom att komma närmare folket", säger Frank Gottron.

Sedan 2014 tillverkar Anne Schaper och Frank Gotton choklad i Fridhem, utanför Lönneberga under namnet Chokladparadiset.

Sedan 2014 tillverkar Anne Schaper och Frank Gotton choklad i Fridhem, utanför Lönneberga under namnet Chokladparadiset.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-05-01 07:00

Det är i företagshotellet Blåklinten som Chokladparadiset flyttar in. I lampfabrikens tidigare lokaler, som fräschats upp och nu har ägarna Anne Schaper och Frank Gottron alla tillstånd godkända, så öppningsdatum är spikat.

– Vi hade hoppats på att vara igång till 1 maj, men det har dragit ut lite på tiden, så vi öppnar den 11 maj, veckan innan Upptäckardagen, som vi gärna ville vara igång till.

Det har inte varit helt optimalt att bedriva verksamheten i Fridhem, utanför Lönneberga – under sommaren fungerar det bra med många turister som hittar till det gamla charmiga skolhuset, men vinterhalvåret har det varit tufft att få kunderna att åka vägen som slingrar sig rakt ut i skogen, menar ägarna.

– Vi har funderat på det ett tag, vi vet att det finns efterfrågan på vår choklad, men vi har varit lite svåra att hitta har vi förstått, tillägger Anne Schaper.

Så beslutet att flytta in till Hultsfred har fått "ligga till sig" en tid och i vintras landade man i beslutet. När de väl bestämt sig gick allt rekordsnabbt och planerna kunde börja ta form, med hjälp av fastighetsägaren.

– Genom att flytta in till Hultsfred och komma närmare folket, hoppas vi kunna utveckla företaget, säger Frank Gottron. Tidigare har folk hittat oss mest på marknader och liknande, nu hamnar vi centralt med vår verksamhet, vilket är bra också för de som inte har någon bil.

Paret flyttade till Fridhem 2009 där man drivit Chokladparadiset sedan fem år tillbaka. Det finns ett miljötänk rakt igenom företagsidén, från plastförpackningarna som inte är oljebaserade till chokladkakorna som annars skulle slängts för att de inte håller måttet. Nu hamnar de i Fridhem, där de smälts ner, smaksätts och blir chokladbräck eller omslag kring fyllda praliner.

– Vi köper chokladkakor som blivit för tunna eller för tjocka, eller spruckit sönder. Varför kasta så fin choklad, frågar sig Anne Schaper och visar hur tillverkningen går till och hur man avslutar det hela med att lägga kakorna på en folié, för att chokladbräcken ska få det mönster som kännetecknar Chokladparadiset.

Så här i inledningsskedet fortsätter tillverkningen i Fridhem, men skolhuset ligger ute till försäljning med flera intressenter som hört av sig. Så om allt går enligt planerna ska inte bara tillverkningen utan också Anne Schaper och Frank Gottron flytta in till Hultsfred.

Klubbor på G...
Klubbor på G...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!