De har flyttat in – på skrottomten

När den gamla bilskroten i Mörlunda såldes kunde kommunen sätta punkt för en lång juridisk process. Nu har nya ägarna fått sin första hyresgäst. Först att flytta in blev Dogs in harmony, som invigde sina nyrenoverade lokaler tillsammans med många lyckönskande människor.

Jörn Lorenzen och Kerstin Petersen flankerar första hyresgästen Vivian Frahm, tillsammans med hundarna Emma och Mylo.

Jörn Lorenzen och Kerstin Petersen flankerar första hyresgästen Vivian Frahm, tillsammans med hundarna Emma och Mylo.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2019-02-07 20:00

Bland andra Åke Bergh, ledamot för Moderaterna i kommunfullmäktige, som har alla turer kring gamla bilskroten i färskt minne.

– Jag är så glad att se att dessa duktiga människor lyckats förändra det negativa som var över denna byggnad. Nu är det på rätt väg med verksamheter som börjar komma till här. Det är jätteroligt för bygden, och hela Hultsfreds kommun, tycker Åke Bergh.

Kerstin Petersen och Jörn Lorenzen, som driver Mörlunda snickeri och byggtjänst, köpte industrifastigheten, känd också som gamla Stolfabriken, av kommunen i somras. Tanken har hela tiden varit att man ska använda en del av den stora fastigheten till den egna verksamheten och resten tänker man renovera efter hand och hyra ut.

– Vi använder en liten bit av den äldre delen till lager och verkstad, berättar Kerstin Petersen.

– Utöver det har vi renoverat en lokal i den nyare delen lite till och från under de tre senaste månaderna och nu har vår första hyresgäst flyttat in.

Dogs in harmony blev först in. Bakom det företaget står Vivian Frahm, som flyttade från Tyskland till Sjöbo, Berga, tillsammans med maken Alexander Frahm i maj.

– Här erbjuder vi träning i uppvärmd hall, antingen på egen hand eller tillsammans med mig om man vill ha hjälp att träna, uppfostra eller kommunicera med sin hund, förklarar Vivian som gav smakprov på freestyle, treibball, tricks och dogfitness under invigningen.

Bengt-Åke Lundin och hans hustru Silva var två av de som närvarade under invigningen.

– Det är så tråkigt att se många industrilokaler stå tomma på landsbygden, så det här är ett kul och bra initiativ, sa Bengt-Åke Lundin.

Positiv var också Åke Bergh, som följt processen med bilskroten på nära håll, i sin politiska roll.

– Det här skulle kunna vara starten på ett aktivitetshus, säger han. Med dessa duktiga människor som ägare, finns verkligen förutsättningarna. Det visar de tydligt här i dag.

Industrifastigheten är på runt 4 000 kvadratmeter, så det finns gott om plats att förverkliga idéer på.

– Idéerna är många, men besluten få än så länge. Det återstår att se vad det blir, säger Jörn Lorenzen.

– Vår ambition är att hyra ut till många små verksamheter. Med den här första hyresgästen känner vi att vi är på gång, tillägger Kerstin Petersen.

Stämpelklockan är kvar från tiden det var verksamhet i Stolfabriken.
Stämpelklockan är kvar från tiden det var verksamhet i Stolfabriken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!