De har granskat tillgängligheten

Det är länge sedan kommunens tillgänglighetsguide gjorts. Mycket har förändrats, vissa ställen finns inte ens kvar.

Gänget på Framsteget i Målilla som jobbar med att uppdatera kommunens Tillgänglighetsguide på nätet trivs alldeles utmärkt med det jobbet.

Gänget på Framsteget i Målilla som jobbar med att uppdatera kommunens Tillgänglighetsguide på nätet trivs alldeles utmärkt med det jobbet.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-10-16 06:00

Men nu är det dags för en grundlig uppdatering av det gamla dokumentet. På tisdagen började det omfattande arbetet. 

Det har hunnit hända åtskilligt under de här åren, kan medarbetarna på Framsteget i Målilla, Anna Lindahl och Anton Elvingsson konstatera. Nu under hösten har de varit i kontakt med en lång rad företag och andra inrättningar för att höra sig för hur det står till med tillgängligheten för personer med funktionshinder av olika slag.

De har tittat på både yttre och inre miljöer. Allt från hur långt det är till parkeringsplatsen, till trappsteg och dörrbredd. Allt som är värt att veta, för den som vill ta sig in i butiken, simhallarna, företaget eller vad det nu kan vara.

Nu har uppdateringen börjat  på allvar. Snart kommer de nya uppgifterna att bli tillgängliga på kommunens hemsida.

– Vi kommer att åka upp till kommunhuset i Hultsfred och börja skriva in uppgifterna, säger Emelie Nelson som är arbetsledare för uppdateringen.

Det kommer att bli en hel del skrivande, den gamla tillgänglighetsguiden är sedan 2012, med justeringar 2014, berättar hon.

– Så det är mycket som har förändrats. En del ställen finns inte ens kvar, och det har kommit till många nya.

Så här långt har gänget mött många positiva reaktioner på sitt arbete, men också en del frågor. Företag har varit oroliga för att det ska kosta pengar att vara med.

– Men det gör det inte, säger Emelie Nelson, det är både kostnadsfritt och frivilligt att vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!