De här produkterna föll Idénästet i smaken

När Idénästet avgjordes tog UF-företag på Hultsfreds gymnasium hem två av fyra segrar.

Gröna Påsen UF, som drivs av Alva Bogren, Maria Hirte och Ella Nylander, liksom Hoof Decor UF, där Ida Nilsson och Tilde Håkansson gör heminredning av återanvända hästskor, prisades på Idénästet.

Gröna Påsen UF, som drivs av Alva Bogren, Maria Hirte och Ella Nylander, liksom Hoof Decor UF, där Ida Nilsson och Tilde Håkansson gör heminredning av återanvända hästskor, prisades på Idénästet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-21 16:30

Idénästet är ett evenemang där länets UF-företag får möjlighet att presentera en affärsidé inför en jury, likt TV-programmet Dragons Den.

Hultsfreds, Vimmerby, Västervik och Oskarshamns kommun var inbjudna och sammanlagt deltog 28 företag som presenterade sina affärsidéer och redogjorde för marknaden, utmaningar, den ekonomiska utvecklingen och helhetstänket för jurygrupperna.

Hultsfredsföretagen Gröna Påsen UF och Hoof Decor UF tog hem två av fyra segrar och belönades med 1 000 kronor vardera. De andra två segrarna gick till företag på Västerviks gymnasium.

– Med andra ord, succén fortsätter, säger läraren Pierre Arvidsson stolt. Förra året prisades God Morgon UF.

Gröna Påsen med Alva Bogren, Maria Hirte och Ella Nylander i ekonomitvåan, gör fruktpåsar av spetsgardiner.

– Två av oss jobbar i en livsmedelsbutik och vi har sett att inte ens en av tio personer använder flergångspåsar, säger Maria Hirte. Så vår tanke är att minska klimatavtrycket och få fler att återanvända. Jättekul att vår idé prisades, det bekräftar att juryn tyckte att vi gör något bra. 

Det andra prisade företaget Hoof Decor drivs av Ida Nilsson och Tilde Håkansson som gör ljusstakar, vinställ och grytunderlägg av renoverade hästskor.

– Vi hämtar hästskor hos hovslagare och ridskolor bland annat, säger Ida Nilsson. Sedan svetsar vi ihop dem med morfars och pappas hjälp, för att sedan sprejmåla dem.

Hur kom ni på idén?

– Alla använda hästskor slängs ju och istället gör vi nu något fint av dem. Det har visat sig vara populärt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!