Carin Närklin Andersson och kollegan Therese Karlsson har just burit ut en högtalare och placerat den på bordet utanför skolhuset. Blickar man uppåt ser man skylten som visar att Prolympia är en skola i rörelse. Och än mer ser det ut att kunna bli av den varan.

Det är grådisigt och regnet hänger i luften. Men det är absolut inget hinder. Inte heller sätter det ner humöret på eleverna, som samlats och håller på att förbereda sig för lite skolgårdsgympa. Det märks att de har lite "myror i benen" och vill igång.

– Varje dag under hälsoveckan har skolans alla elever, från förskoleklass till nian, samlats ute på gården för tio minuters paus i pluggandet, säger Carin som med glädje tagit på sig rollen att inspirera till mer rörelse.

Artikelbild

| Eleverna på Prolympiaskolan har haft tio minuters skolgårdsgympa varje dag under hälsoveckan. Gensvaret gör att initiativet ser ut att få en fortsättning, i någon form.

– I förskoleklassen har vi redan tidigare något vi kallar "morgonrörigt" som kompletteras med en fysisk aktivitet varje dag. Det är jättenyttigt.

Tanken var att skolgårdsgympan bara skulle genomföras under friskvårdsveckan. Men när det hela avslutades på fredagen, då förövrigt en klass på högstadiet hade ansvar för programmet, bestämdes det att aktiviteten ska få en fortsättning, i någon form. Om det blir en eller flera gånger i veckan, gemensamt på skolgården eller i varje klassrum får framtiden utvisa.

– Vi kommer ha en utvärdering och se hur vi går vidare. Det har varit riktigt uppskattat, så vi låter det inte stanna här, säger Carin Närklin Andersson. Alla vet ju att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och kunskapsinhämtning och vi har långa arbetspass på skolan, så det är välbehövligt att ta pauser och lägga in lite rörelse.

Tio minuter pausgympa räcker för att få upp pulsen, då går det lättare att koncentrera sig sedan. Att man dessutom har roligt tillsammans, får skratta och träffas alla samtidigt gör det hela ännu bättre..

Artikelbild

| Eleverna är med på noterna. Att ta en paus i pluggandet för att få röra på sig har uppskattats. "Alla vet att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och kunskapsinhämtning", säger Carin Närklin Andersson.

– Det har varit både bra och roligt, säger eleven Nova Nilsson, som märkt skillnad. När man kommer tillbaka till lektionen känner man sig mer peppad att plugga vidare.

Prolympia avslutar veckan med att delta under lördagens hälsomässa och pedagogerna motionerar vidare, som en del i en friskvårdssatsning där fem skolor inom koncernen tävlar om vem som får ihop mest fysisk aktivitet under november.

Artikelbild

| Carin Närklin Andersson och Therese Karlsson gjorde avslutningen på skolgårdsgympan lite extra festlig.

– Aktiviteten kommer utvärderas för att ge svar på om personalen känner sig mer välmående, om det förbättrat kunskapsinhämtningen och hur sjukskrivningarna utvecklat sig, säger rektor Tina Bågenhammar.