De söker fler frivilliga

Frivilliga Resursgruppen vill växa. Nu satsar man på utbildning för att få in fler medlemmar i verksamheten.

Torbjörn Rosenius, eldsjäl i frivilliga resursgruppen hoppas på att många hakar på och är med på utbildningen.

Torbjörn Rosenius, eldsjäl i frivilliga resursgruppen hoppas på att många hakar på och är med på utbildningen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-01-17 15:00

– Vi ser gärna att det blir deltagare från alla kommunens delar, säger Torbjörn Rosenius som leder verksamheten.

– På så vis får vi del av en otrolig lokalkännedom, säger Rosenius, alla känner ju till sin del av kommunen.

Lokalkännedomen kommer väl till pass, antingen det handlar om att hitta vägar, eller hjälpa till vid evakueringar eller oväder.

Frivilliga Resursgruppen, eller FRG som man kallar sig till vardags, har som uppgift att hjälpa olika instanser i samhället. Som till exempel räddningstjänsten, eller socialförvaltningen. Uppgifterna har varierat från att lämna ut matkassar till att köra transporter för räddningstjänsten. Och förstås mycket annat som medlemmarna har tagit sig an.

– I dag är vi 38 i gruppen, säger Torbjörn Rosenius, men vi vill gärna bli fler. Det behövs för att få bättre uthållighet. Då kan vi lösa av varandra och behöver inte köra så långa pass.

Nu den 29 januari drar utbildningen i gång. En grundutbildning som ger deltagarna en stabilare grund att stå på. Utbildningen handlar mycket om hur kommunen fungerar i allmänhet och kommunens krishantering i synnerhet. Dessutom blir det en del praktiskt ifråga om sjukvård och brandkunskap.

En annan viktig del i utbildningen är de "72 timmarna", alltså vad som behövs för att klara sig själv under tre dygn. Det som krävs för att myndigheterna ska hinna komma igång med hjälpen.

– Vi har en fyra-fem som är anmälda redan, säger Rosenius, men vi vill gärna ha några till, det behövs folk i den här verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!