Dold skatt har legat i kyrktornet

Kyrkan i Mörlunda har ett eldfängt förflutet. Den har byggts upp och bränts ner ett antal gånger, men sedan 1840 reser den sig vackert på sin plats.

Buntade kungörelser från 1700-talet

Buntade kungörelser från 1700-talet

Foto: Brita Freudenthal

Mörlunda2019-01-17 17:00

I kyrktornet, över klockorna, finns en inredning av trä. I skåpen har det förvarats dokument från sent 1700-tal. Vid en brandförebyggande inspektion för ett par år sedan, bestämdes att alla handlingar skulle forslas bort. En jätteuppgift. Säck efter säck fördes i säkerhet till olika arkiv, eller till brandsäkra skåp i församlingshemmet. En del har också hamnat i skrivarlyan hemma hos Claes-Göran Odengrund. Med stor noggrannhet bevarar han mycket av informationen för framtiden. Här finns kungörelser av allehanda slag. Om människors lycka eller olycka, om stort och smått.

– Allt har jag inte skrivit av, men väldigt mycket av det som jag tycker har ett speciellt intresse för oss här i bygden, säger han och visar på sin datorskärm.

Ett exempel på en allmän kungörelse som Claes-Göran har skrivit av: "1887 den 14 juni. (Kungörelse om avstängd bro vid Rosenfors bruk.) Nr 131. För ombyggnad av den så kallade Ämmenäs bro, belägen å allmänna landsvägen mellan Haddetorp och Målilla Gästgivargårdar invid Rosenfors järnbruk kommer nämnda väg att vid brostället varda från trafik avstängd under tiden från och med den 11 till och med den 23 nästinstundande Juli, under vilken tid resande hänvisas att begagna häradsvägen från Mörlunda marknadsplats förbi Mörlunda kyrkoby, Torp, Lilla Sinnerstad, Kristineberg och Gårdveda till Målilla varigenom väglängden ökas med 0,7 mil."

Det är inte lite Claes-Göran Odengrund har lagt in digitalt.

– Här finns många levnadsöden beskrivna, berättar han.

– Det är egentligen sanslöst, men sådant här har inget samlarvärde.

En del kopior finns dock bland annat på landsarkivet och i en del församlingar. Dokumenten från 1700-talet är buntade och omslagna med papper. Noga har man skrivit på varje bunt vad den innehåller. Från 1800-talet är dokumenten inbundna.

Kungörelser brukade läsas upp från predikstolarna. Både allmänna kungörelser, som utgick från kungen i form av kungligt påbud, eller om enskilda personer. Claes-Göran Odengrund känner igen många namn och många fastighetsbeteckningar. Han har följt många människoöden och kan länka samman uppgifter och upplysningar från olika källor till samlade dokument. Hur mycket i denna mängd information som sedan kommer att kunna sparas i pappersform får framtiden utvisa.

I kyrktornet, över klockorna, finns en inredning av trä. I skåpen har det förvarats dokument från sent 1700-tal.
I kyrktornet, över klockorna, finns en inredning av trä. I skåpen har det förvarats dokument från sent 1700-tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!