Efter 40 år blir bilarna plötsligt lappade

Grusplanen utmed Hagadalsgatan har använts flitigt som parkering, av orienteringsklubben exempelvis, i över 40 år. ”Det är terräng”, säger kommunen och lutar sig mot trafikförordningen. "Inte klokt att vi inte fått någon som helst information, innan bilar började lappas."

Hultsfreds Orienteringsklubb har sin klubbstuga mitt emot, och har använt området som parkering i över 40 år.

Hultsfreds Orienteringsklubb har sin klubbstuga mitt emot, och har använt området som parkering i över 40 år.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-03-06 20:00

Det säger Gunilla Sävenstrand som tvingas konstatera att HOK blivit av med den parkering som använts flitigt mitt emot klubbstugan sedan 1984.

– Den används alltid både vid möten, träningar, tävlingar och veteransammankomster. Lika flitigt används den vid Korpens tipspromenader och av våra hyresgäster. Det ser onekligen ut som en parkering, så det står ofta även bussar där.

Enligt den lokala trafikförordningen är det terräng och parkering förbjuden.

– När den plats vi använt som parkering i över 40 år plötsligt inte får användas längre, tycker jag det hade varit på sin plats att kommunen informerat oss, säger Gunilla Sävenstrand. Nu visste vi inget förrän p-böter plötsligt började delas ut.

Efter att hon legat på hos kommunen, i ett försök att få upp en skylt som visar att det är parkering förbjuden, har stora stenar kommit på plats. Något som upprör i samhället, märker man på sociala medier.

– Det har aldrig varit en parkering, utan bilar har ställts där ändå, säger Gunilla Palmgård, projektledare på ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund. Vi anlitar p-vakt och de följer bara reglementet, det är inte kommunen som talar om för dem, att de ska lappa bilar där.

Det ser onekligen ut som en parkering?

– Tycker jag inte. Det är planlagt område, som kommunen ibland använder som upplag för snö, sand och flis. Dessutom är det längs en huvudled så det är direkt olämpligt att backa ut på den. Det utgör en trafikfara.

– Det är nog så att vi lite till mans är dåligt pålästa om trafikreglerna. Och så har vi varit lite bortskämda, i både Hultsfred och Vimmerby innan p-vakter infördes.

I veckan kom det stora stenar på plats.

– Ja, det var ett önskemål att vi skulle markera att det inte är en parkering. Det var en bra lösning tycker vi, vi kan inte sätta upp skyltar med p-förbud på alla ställen där man inte får parkera. Istället hänvisar vi till parkeringen vid Hagadal.

För att förhindra fortsatt parkering på grusplanen har stora stenbumlingar placerats ut.
För att förhindra fortsatt parkering på grusplanen har stora stenbumlingar placerats ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!