Efter inbrotten – vill sätta upp kamera

Efter inbrotten i bårhuset på Målilla kyrkogård vill församlingen sätta upp övervakningskamera.

Kyrkorådets Johnny Sigvardsson och Jörgen Pettersson, fastighetsansvarig, oroas över utvecklingen och hoppas att församlingen får klartecken att sätta upp kameraövervakning i bårhuset.

Kyrkorådets Johnny Sigvardsson och Jörgen Pettersson, fastighetsansvarig, oroas över utvecklingen och hoppas att församlingen får klartecken att sätta upp kameraövervakning i bårhuset.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2018-09-17 20:45

Två gånger på kort tid har det varit inbrott i bårhuset mitt på Målilla kyrkogård. Det senaste upptäcktes i mitten av förra veckan.

Tjuvarna blev utan byte, men bara det att någon kommer på idén att bryta sig in i ett bårhus, där avlidna människor förvaras i väntan på begravning, har fått många att reagera med ilska på folks grymhet och dåliga respekt för andra människor.

– Jag förstår inte varför någon vill göra inbrott i ett bårhus, där finns ju ingenting att stjäla, sa Jörgen Petersson, fastighetsansvarig i Aspelands pastorat, efter det andra inbrottet.

Nu vill församlingen sätta upp kameraövervakning. En direkt fråga har ställts till Länsstyrelsen i Kalmar län, om det går att få tillstånd att montera upp en kamera inne i bårhuset.

– Reglerna är tuffa. Jag vet att länsstyrelsen säger bestämt nej till kameror i både våra kyrkor och på kyrkogårdarna, men jag vill i alla fall undersöka möjligheten, säger Jörgen Petersson. Det har skett inbrott två gånger nu, det går inte att ha det så här längre.

Magnus Johansson är byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län och han förstår att församlingen vill skaffa sig kontroll på något sätt.

– Bara tanken på att någon varit inne i bårhuset är obehaglig, men därifrån till att ge klartecken till övervakning kan jag inte säga någonting om än. Det måste tittas närmare på av kulturhistoriska skäl och utifrån kameralagstiftningen. Det sistnämnda är inte riktigt mitt bord, men jag har lovat församlingen svar inom den närmaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!