Men besökare i nöd som kommer med tåg eller buss till Hultsfred får kanske inte det positiva intrycket som vore önskvärt. Det tycker i alla fall Torgny Klingstedt från Västervik, som reagerat över att Resecentrum i det ståtliga stationshuset i Hultsfred saknar toalett.

– Jag busspendlar ganska ofta mellan Västervik och Hultsfred och på sträckan Västervik –Kalmar, säger Torgny Klingstedt som kan jämföra de båda linjerna.

På linjen till Kalmar finns toalett både på Resecentrum och på bussen. Men bussarna till Hultsfred saknar sådana helt. Precis som på resecentrum i Hultsfred, som ändå är slutstation på linjen.

– Jag har varit i kontakt med KLT, Kalmar läns trafikbolag, om den saken, säger Torgny Klingstedt, men de hänvisar till kommunen och tycker det är kommunens business.

– Men, fortsätter han, kommunen hänvisar till en skylt som pekar på den offentliga toaletten i centrum. Han frågar sig vad som händer om den resande ska vidare med en annan buss från Hultsfred.

Men ansvaret för väntsalen på resecentrum ligger varken hos kommunen eller hos KLT. Väntsalen hyrs i stället av Svenska Reseterminaler AB, ett dotterbolag titt Jernhusen som äger en lång rad järnvägsstationer runt om i landet.

Den toalett som faktiskt finns i väntsalen är stängd.

– Stängningen är temporär, säger Cecilia Granath, kommunikatör på Jernhusen. Vi har kommit överens med fastighetsägaren om att hålla den stängd till vidare på grund av omfattande skadegörelser.

Hon berättar att det bland annat fanns ett myntlås på dörren, och det bröts sönder med jämna mellanrum.

– Så vi var tvungna att stänga igen toaletten tills vidare. Ett drastiskt beslut, men nödvändigt, det är olyckligt att vi måste stänga den.

Men målet är att toaletten ska kunna öppnas igen, kanske redan i höst.

– Men det är samtidigt en mindre station, säger Cecilia Granath och det finns inget krav på att det ska finnas en toalett, även om det förstås är vår önskan.

Fastighetsägaren, Mattias Jacobsson, för en dialog med kommunen om att hitta en bra lösning och det finns en del planer, även om inget är konkret än så länge.

Stationshuset som en gång utsågs till Sveriges vackraste, har upprepade gånger drabbats av skadegörelse och klotter.

– Just nu är det fem glasrutor krossade och det är klotter i väntsalen, säger Mattias Jacobsson som har fullt upp med att reparera efter vandalerna.