Eldningsförbud i stora delar av länet

Eldningsförbud har införts i en majoritet av länets kommuner – Hultsfred och Vimmerby och Västervik är dock fortsatt undantagna.

7 juni 2019 14:06

Vid middagstid på fredagen trädde eldningsförbud i kraft i Kalmar, Nybro, Emmaboda, Mörbylånga, Borgholm, Torsås, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner.

Det är nu mycket torrt och därför förbjudet att elda i skog och mark tills vidare, meddelar länsstyrelsen i Kalmar län.

Däremot råder det fortfarande inget eldningsförbud i länets övriga kommuner, Hultsfred, Vimmerby och Västervik – men uppmaningen till allmänheten är att vara ytterst försiktiga med eventuell eld. Ett tips man skickar med är att man kan lämna grenar och ris till återvinningsstationen.

– Vi följer de riktlinjer som tagits fram och går på SMHI:s brandriskprognos och den medger inte eldningsförbud, säger Hultsfreds räddningschef Michael Hesselgård.

– Länet är väldigt avlångt så det kan skilja mycket mellan oss och de södra delarna. Just nu medger inte prognosen något eldningsförbud i våra trakter och ju mer regn det kommer under helgen så minskar risken för att vi ska behöva införa något den närmaste tiden, säger Joakim Jansson som är tillförordnad räddningschef i Vimmerby kommun.

Även om eldningsförbud råder får man grilla eller laga mat på platser utformade för detta. Exempelvis iordningställda grillplatser. Man får också grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning.

Oavsett om eldningsförbud råder eller inte är det den som eldar som är ansvarig för att det sker på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam Magnus Strömsten