Emåmejeriets unika havremjölk

Det har varit många timmars experimenterande för Patrik Evertsson, vd på Emåmejeriet. Det många långa kvällars arbete som ligger bakom den Sverigeunika Havremjölken som tagits fram.

20 maj 2018 11:20

– Det har varit en lång resa hit, säger han, men nu är den färdig, säger han, vi kommer att lansera den på marknaden nu månadsskiftet maj-juni.

Havremjölk är i och för sig inget nytt på marknaden, skillnaden är att Emåmejeriet gör den på mjölkbas i stället för på vatten.

– På så vis slår vi ihop det bästa från två världar, säger Patrik Evertsson. Från mjölken får man protein, vitaminer och kalcium. Havren bidrar med fibrer och viktiga bakterier.

Det har som sagt varit mycket arbete med att ta fram den här produkten. Att hitta rätt proportioner mellan mjölk och havre, att hitta rätt temperaturer och att få till blandningen.

­– Det var lätt hänt att det blev en enda bulle av alltihop, säger Evertsson. Men till slut lyckades det och nu är dags.

Han ser naturligtvis fram mot att få testa den här produkten på marknaden. Tanken är att den ska bli en måltidsdryck, ungefär som vanlig mjölk. Fast nu blir det med lite högre proteinhalt, och förstås en väldans massa havrefiber.

Den här produkten skiljer sig från andra märken på marknaden genom att den är baserad på skummjölk.

­­– Det finns inga andra liknande produkter i Sverige, säger Patrik Evertsson, men jag har hört att det ska finnas något liknande där borta på andra sidan pölen, i USA.

Tanken på att skapa något i den här stilen föddes efter flera studiebesök på mejeriet, när besökarna berättat at de brukade blanda havremjöl och mjölk. I samma veva, inledde mejeriet också ett samarbete med en barnmatsproducent som jobbade på en liknande lösning om än på yougurtbas.

– Så jag tänkte att "varför inte göra en sådan produkt så de slipper blanda själva" säger Patrik Evertsson och satte igång.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna, och en hel del mjölk har det gått åt innan han blev nöjd med resultatet.

– Det har varit väldigt mixigt att få till det, men nu är det klart säger han, det har varit en utmaning.

Det är viktigt för mejeriet att hitta nya produkter. Som det nu är, och har varit en tid, minskar mjölkmarknaden med i runda tal fem procent om året och det gäller att fylla igen den luckan med något annat. Och Patriks tankar kretsar ständigt kring möjligheten att utveckla och gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa