En miljon extra — då får Hultsfred chansen

Tack vare en extra miljon har Kalmar Konstmuseum dubblerat möjligheterna för unga att gå på konstkollo i sommar, och nu får Hultsfred äntligen chansen.

11 juni 2019 21:30

Sedan 2012 har det ordnats konstkollo för ungdomar mellan 10 och 15 år på tre platser i länet. I år kan man glädjande dubblera antalet.

– Region Kalmar län tilldelade konstmuseet en miljon extra förra året. Främst är pengarna till för att arbeta regionalt med barn och unga, där konstkollot är en av de aktiviteter vi genomför, säger Anneli Berglund, biträdande museichef och konstkonsulent.

Nyheten i fjol var att man började samarbeta med länets konstföreningar, så i Hultsfred är Galleri Kopparslagaren involverad när unga får chans att experimentera med olika material, tekniker och uttryck tillsammans med konstnären Veronica Lindblad. I år inspireras man av temat vatten som förutsättning för allt liv och invasiva arter, olika växter och djur som växer, sprider sig och ibland ta över helt.

– Genom konst närmar vi oss tillsammans frågor om klimatet, biologisk mångfald och våra känsliga ekosystem, säger Anneli Berglund.

Vad är syftet med konstkollona?

– Att sprida skapandet och få så många som möjligt att bli intresserade av konst, men också av samhällsfrågor. Vi ser att det är allt mindre kultur i skolan, så vi vill ge plats åt ungdomar att möta konsten och konstnärer på ett naturligt sätt, säger Anneli Berglund.

Tanken var att ordna konstkollo i Hultsfred redan förra sommaren, men då tvingades man ställa in. Nu ges en ny chans den 24 till 28 juni.

– Nu ska det äntligen bli av. Hultsfred var en av de sex orter som hörde av sig, och gärna ville ha ett konstkollo i sommar. Pengarna räcker som sagt till att utöka antalet från tre till sex.

Är du nöjd med intresset i Hultsfred så här långt?

– Ja, vi har fem-sex anmälda och hoppas bli 15-20 stycken. Sista anmälningsdag är på måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa