Familjehemmen ska granskas av myndighet

Under flyktingkrisen hade kommunen många konsulentstödda familjehem. Nu vill IVO granska verksamheten.

"Vi har inga sådana här verksamheter kvar" säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson.

"Vi har inga sådana här verksamheter kvar" säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-17 06:00

Tolv kommuner i Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län, däribland Hultsfred, granskas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det är den konsulentledda verksamheten som granskas. Fokus i granskningen ligger på att ta reda på hur socialnämnden kontrollerar att de konsulentverksamheter där barn placeras verkligen har tillstånd för verksamheten.

IVO kräver in svar på ett antal frågor, som sammantaget ska ge en bild av hur läget ser ut.

– 2015 och 2016 när vi hade många ensamkommande till kommunen hade vi många sådana här familjehem. Som mest var det över 100 personer som arbetade med ensamkommande, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Petterson (C).

–  Men nu ser det annorlunda ut, fortsätter han, vi har nästan inga kvar. 

Det IVO vill uppnå är att veta i vilken omfattning kommunerna använt sig av konsulentverksamheter, alltså verksamheter som har socialnämndens uppdrag att föreslå familjehem och jourhem för barn. Samt att lämna stöd och handledning till de här hemmen.

En viktig del är också att se i vilken mån kommunen kontrollerat att de anlitade jourhemmen verkligen har tillstånd för verksamheten.

IVO frågar bland annat om i vilka verksamheter kommunen haft barn placerade sedan tillståndsplikten infördes och också om man kontrollerat att det verkligen finns tillstånd. Och i de fall där kommunerna inte haft någon konsulentstödd verksamhet ska även detta rapporteras till IVO.

Socialnämnden i Hultsfred har fram till i början på oktober på sig att komma med ett svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!