Folkkär sångerska med publiken i sin hand

”Hur uttalar man Virserum?” Sonja Aldén erkänner att hon inte har mycket småländska i munnen. Men publiken i en nära fullsatt kyrka på den svårsagda orten fick höra desto renare skönsång.

Drygt 700 personer kom för att höra Sonja Aldén.

Drygt 700 personer kom för att höra Sonja Aldén.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Virserum2019-06-26 15:34

Sonja Aldén är en av Sveriges mest folkkära sångerskor. I den pågående festivalen Virserums Musikdagar bjöd hon på sig själv och ett knippe somriga, personliga och nära låtar varav flera hämtade från hennes senaste album ”Meningen med livet”.

– Blygsam titel, skrattar Sonja Aldén, som i fylligt mellansnack berörde livets svängningar och hur de inspirerat låtsnickrandet, som för ett drygt decennium sedan tog henne ut i strålkastarljuset efter många år som bakgrundssångerska. Det stora genombrottet kom i Melodifestivalen 2007 med "För att du finns".

Drygt 700 personer fick höra låtar som ”I din himmel”, ”Ett strävsamt gammalt par”, ”Löftet” och ”Paus”.

Hon pratade om föräldraskap ur dubbelperspektiv, både som småbarnsmamma med mixade känslor – och som 40-årig dotter med en mor vars omtanke aldrig sinar.

Sonja Aldén är alltigenom röstsäker och bekväm, också i stunder när hon tappar texten och undrar om man kan skylla på amningshjärna, fast den lilla fyllt tre.

För lyhört komp stod Anders Pettersson på gitarr och Måns Ek på piano och de tre fick också sällskap i halvlek av unga Eleonora Svanström på cello.

– Det är så härligt att vara här, det är faktiskt första gången jag är i Virserum, säger Aldén, som har småländskt påbrå på farfars sida och av publiken fick hjälp på traven med uttalet.

"Visserum", är det lokalt mest gångbara, enligt expertisen.

Måns Ek på piano.
Måns Ek på piano.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!