Föreningarnas kamp mot ensamheten

Handlingsplanen är klar. Nu handlar det om att sjösätta ett program för hur man ska minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

Många äldre upplever ensamhet, och trots att det görs mycket redan, finns det mer att göra för att råda bot på stuationen.

Många äldre upplever ensamhet, och trots att det görs mycket redan, finns det mer att göra för att råda bot på stuationen.

Foto: Arkiv

Hultsfreds kommun2020-02-20 08:00

De båda pensionärsorganisationerna SPF och PRO jobbar tillsammans för att hitta lösningar. Under åtta träffar i en studiecirkel har medlemmar från de båda föreningarna träffats för att diskutera  hur man ska gå till väga.

– Det görs redan mycket i den här kommunen, säger Håkan Hermansson i SPF som är en av initiativtagarna till satsningen. Men det finns ännu mycket mer att göra.

Träffpunkterna som finns lite varstans i kommunen är en viktig del i arbetet, säger Håkan Hermansson och ger kommunenen en eloge för att den stöttar verksamheten.

– Men, säger han, samtidigt finns det många ensamma som inte kan, eller vill ta sig hela vägen till träffpunkterna. 

Ett sätt för att nå ut till dem med verksamhet och sällskap kan vara att skapa fler, kvartersnära träffpunkter.

– Exempelvis som det finns vid Lilla Torget där hyresgästföreningen upplåter en lokal, säger Hermansson.

En annan idé man filar på i handlingsprogrammet är att hitta ett sätt för regelbunden telefonkontakt. Något som man inte gör i dagsläget.

– Antingen om man blir någon att ringa till, eller kanske ringer upp med jämna mellanrum för att prata lite och kolla om det är något vi kan hjälpa till med, säger Hermansson.

Det här arbetet började ursprungligen på nationellt plan med att regeringen gav SPF och PRO i uppdrag att ta fram ett studiematerial kring de här frågorna. Lokalföreningarna i Hultsfred tog tag i frågan och gjorde gemensam sak och ordnade en studiecirkel för att ta fram en lokal handlingsplan.

Studiecirkeln har man kommit igenom vid det här laget. Handlingsplanen är framtagen.

– Det som återstår är att ta fram en inbjudan, säger Håkan Hermansson.

Även socialförvaltningen i kommunen har börjat jobba med de här frågorna på allvar, och det finns ett utbyggt samarbete sedan tidigare och man har haft träffar med ansvariga tjänstemän. Inte minst inom anhörigstödet och väntjänsten som också deltar i arbetet tillsammans med Röda Korset och andra föreningar.

Även frivilligverksamheten i kommunen är engagerade i arbetet. Träffpunkterna som finns är flitigt utnyttjade och föreningarna bakom lägger ner mycket arbete, och vet hur man når ut.

Det kostar en del pengar att nå ut. Hur löser ni det?

– Genom att SPF och PRO gör en gemensam ansökan om stöd från sparbanksstiftelsen, säger Håkan Hermansson. Vi behöver få in lite pengar för att kunna ta fram foldrar och annan information.

Håkan Hermansson är en av initiativtagarna till arbetet för att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre. Han berättar att det mesta är klart och att handlingsprogrammet snart ska presenteras.
Håkan Hermansson är en av initiativtagarna till arbetet för att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre. Han berättar att det mesta är klart och att handlingsprogrammet snart ska presenteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!