Försökte ta sig in hos äldre kvinna

Ett misstänkt stöldförsök mot en kvinna i 90-årsåldern från Hultsfred inträffade på lördagskvällen.

En kvinna i 90-årsåldern fick besök av en okänd man, men denne lyckades inte ta sig in. Händelsen är polisanmäld.

En kvinna i 90-årsåldern fick besök av en okänd man, men denne lyckades inte ta sig in. Händelsen är polisanmäld.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-13 13:00

Det bankade hennes lägenhetsdörr, och när hon öppnade, stod det en man utanför. Han sa att han vill ha hjälp, men det framgick inte med vad.

Men när kvinnan försökte stänga dörren, satte mannen en fot emellan och försökte tränga sig in hos den äldre kvinnan. Hon kunde dock stå emot och lyckades stänga dörren framför näsan på mannen.

– Kvinnan har lämnat ett signalement på mannen, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Hon bedömer att ha ska ha varit i 30-årsåldern, vara klädd i skinnjacka och ha långt hår.

Den senaste tiden har det blivit allt vanligare med den här typen av brottslighet, där personer med mer eller mindre fantasifulla ursäkter försökt ta sig in hos äldre personer. 

– De kan utge sig för att kontrollera vatten, tv-kanaler, ja rent av utge sig för att vara poliser, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun. 

– De kan vara väldigt påhittiga med förevändningar för att få komma in.

Det naturliga är förstås att öppna när det ringer på. Men det är samtidigt viktigt att veta vem man släpper in. 

– Kan man titta genom ett fönster, eller ett tittöga i dörren är det bra, säger Linus Ivarsson, men har man inte den möjligheten kan man ju alltid fråga genom dörren. 

På polisens hemsida finns också en serie goda råd om hur man kan skydda sig mot den här typen av ovälkomna besökare.  Håll ytterdörren låst även när du är hemma och lämna aldrig ut bankkoder, är några av dem.Man ska heller inte ha kontanter eller värdeföremål i hall eller sovrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!