Framtidsspaning i musikbranschen

Många tänker sig en framtid i musikbranschen. Men - hur kommer den framtiden att se ut. Framtidspanelen bestående av framträdande personer i branschen gjorde ett försök att sia.

26 oktober 2018 18:00

Det var ett av flera spännande inslag i Rookiefestivalens stora Branschdag, startskottet på helgens festival i Hultsfred.

– Det är många riktigt bra föreläsningar i dag, säger Karl Brändström, presschef på Rookie. Mollie Minott inledde i morse. Henne hade jag inte hört talas om tidigare, men det visade sig vara en cool tjej. Så hon har fått ett nytt fan...

På det hela taget har kvinnorna fått stor plats på branschdagen. Amy Deasimont, eller Amy Diamond som hon kallade sig tidigare, blev intervjuad av Pelle Andersson. Och ämnet för dagen var just hur det är att vara kvinna i musikbranschen.

Julia Isberg, festivalgeneral för Emmabodafestivalen berättade om sin väg från festivalbesökare till festivalgeneral. Men - det kom naturligtvis också att handla om att Emmabodafestivalen inte får något polistillstånd för nästa års festival.

– Det är något som kan komma att påverka hela festivalsverige i framtiden, säger Karl Brändström, det kanske slår mot hela festivalkonceptet.

Likaså är Karl imponerad av föreläsningen om hur man bygger upp ett brand, ett varumärke i musikbranschen. Petter Seander berättade om hur det kan gå till att "bli någon" i den här svängen.

Framtidspanelens framtidsspaning intresserade förstås många i publiken. Pelle Andersson från Dalapop, Erik Ohlsson från Jubel, landets enda renodlade artistbyrå, Musikforskaren Daniel Johansson och Julia Carlsson, PR-manager diskuterade framtiden ur flera olika synvinklar och de var tämligen överens om att utvecklingen går snabbare än vad branschen hinner med.

Rebecka Fredriksson i projektgruppen för den här branschdagen är också helnöjd med dagen.

– Det har varit bara bra föreläsningar, säger hon, det har också varit bra uppslutning.

Det fanns också flera utställningar under branschdagen. Bland de som tog den här chansen att visa upp sig var organisationen Fatta!. Moa Alexandersson med rötterna i Hultsfred och Mikael Johansson från Kalmar fanns på plats för att presentera sin organisation och hur man jobbar.

– Fatta är en medlemsorganisation som jobbar mot sexuellt våld och för en samtyckeskultur i samhället, säger Moa. Vi har kommit en bit på väg i och med samtyckeslagen som införds i somras. Nu intensifierar vi arbetet med att skapa en samtyckeskultur, i stället för dagens våldskultur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa