Gymnasiet ska bevaka korridorerna

Hultsfreds gymnasium installerar övervakningskameror i korridorerna. "Vi har haft en del incidenter, exempelvis skadegörelse som vi försöker stävja. Så det är en del i vårt pågående säkerhets- och trygghetsarbete", säger rektor Andreas Ekberg.

16 april 2019 06:00

Tanken att installera övervakningskameror på gymnasiet har funnits länge, och har också kommit upp som ett önskemål från elever och personal.

Nu är man mitt uppe i det arbetet, att installera 15 kameror som täcker av korridorerna.

– Vi sätter upp kameror enbart i korridorerna, understryker Andreas Ekberg. Annars är vi inne och klampar på den personliga integriteten, om vi skulle sätta upp kameror i klassrummen, i lärarnas arbetsmiljö. Det vill vi inte.

Kamerorna är tänkta att skapa en trygghetskänsla och skulle något hända kan man spola tillbaka filmen och få svar på vad som egentligen hände.

– Vår förhoppning är förstås att vi ska slippa spola tillbaka överhuvudtaget, säger Andreas Ekberg. Då har vi lyckats bäst om vi slipper använda kamerorna.

Är det någon särskild händelse som aktualiserat beslutet?

– Vi har haft en del skadegörelse på skolan, som vi försöker stävja, säger rektor Mikael Pettersson.

– Och det är klart att de incidenter som varit på skolan tidigare lagt grunden för tankarna som funnits länge, om kameror kan vara en möjlig lösning, tillägger Andreas Ekberg. Sedan tror vi inte kameror löser allt, men skapar det trygghet för någon tänker vi att det har ett värde.

Vad skulle ni säga till de som tycker att det är ett misslyckande från skolans sida, att behöva sätta upp kameror?

– Vi tänker så att vi har nått någonstans om någon känner att kamerorna ökar deras trygghet.

Vad har ni fått för reaktioner på kamerorna?

– Vi har inte hört några kritiska röster, däremot en del positiva så här långt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa