Enligt polisens presstalesman Robert Loeffel har de misstänkta under 2016 och 2017 rekryterat människor i Bulgarien, som sedan utnyttjats i tiggeriverksamhet i Sverige.

– Verksamheten upphörde genom polisens tillslag i början av december förra året, säger kammaråklagare Måns Biörklund som lett förundersökningen. Gärningsmännens telefoner hade då varit avlyssnade under flera månader innan tillslaget.

Dessutom har polisen bedrivit spaning mot gärningsmännen, lokaliserat flera lägerplatser och klarlagt verksamhetens omfattning och organisation.

Sex av de åtalade är nära släktingar till varandra och under rättegången kommer 13 brottsoffer att höras. Flera av dem får man förmoda har kopplingar till Hultsfreds kommun, eftersom 90 procent av offren vid tillslaget hittades på tre adresser i Hultsfred och Virserum.

– Det handlar om en organiserad människohandel för tiggeri, sa Mattias Sigfridsson, sektionschef i gruppen mot grov brottslighet, när nyheten blev känd att man sprängt en stor liga som tvingat människor att tigga.

Idag väcks alltså åtalet mot sju personer, som fortfarande sitter häktade, som misstänks för människohandel. Dessutom åtalas en person för medhjälp till människohandel, eftersom den hjälpt gärningsmännen att inhysa brottsoffer.

Rättegången planeras pågå under hela hösten 2018.