Har hållit sig orienterad i 75 år

Hultsfreds Orienteringsklubb firade 75-årsjubileum med 90 år mellan yngsta och äldsta gästen.

14 maj 2019 09:45

– I en tid när mobiler och dataspel tar allt mer tid för barn och ungdomar är det inte lätt att konkurrera med en så udda sport som orientering. Men den som upptäcker tjusningen med sporten kan orientera i många år, säger ordförande Gunilla Sävenstrand.

Hon kunde välkomna ett 30-tal medlemmar när HOK firade att det är 75 år sedan ett gäng i Hultsfreds AIK tyckte att orten behövde en orienterings- och skidklubb. Idé blev verklighet och den 4 januari bildades föreningen med Sven Norrman som förste ordförande.

Sedan dess har bland andra Erik Johansson basat över ordförandeklubban. Han var med sina 91 år äldst på jubileet, medan lilla Amelia var yngst, blott ett år gammal, så HOK-jubileet blev en tillställning för både gammal och ung.

– Det var verkligen roligt att sitta ner och umgås, vi tittade på gamla fotografier som väckte många minnen, gick en tipspromenad runt dammen där Johan Andersson satt ihop frågor om föreningen och åt en bit mat tillsammans med efterföljande tårta, säger Gunilla Sävenstrand.

Dessutom delades förtjänsttecken ut till personer som utfört ett förtjänstfullt arbete för orienteringsidrotten inom förening eller distrikt. SmOF diplom, för minst tre års arbete: Annsofi Johansson, Annelie Nylander och Johan Nilsson. SOFT förtjänstdiplom, minst sju år: Carola Billing, Urban Billing och Anders Johansson. SmOF silvermedalj, minst åtta år: Johan Andersson och SOFT förtjänstplakett, minst tolv år: Arne Sävenstrand.

Stora utmaningar väntar den pigga 75-åringen framöver. HOK planerar att tillsammans med Vimmerby OK ansöka om DM medel och DM stafett 2021 och året därpå arrangeras O-Ringen Ostkusten, där föreningen är engagerad och representerad genom att Johan Andersson sitter i föreningsrådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa