Här spelar de in till tv-serien

Det var när Lukas Moodysson började använda skrivmaskin igen som skrivkrampen släppte. Resultatet blev TV-serie "Gösta" – som bitvis spelats in i Ryd utanför Järnforsen.

30 juni 2019 09:00

– Min släkt på pappas sida kommer därifrån, säger Lukas Moodysson. Det var fantastiskt att få gå i deras fotspår och bruka jorden, även om det är på ett annat sätt än vad de gjorde. Det är farfars kohagar, hans skog. Det var väldigt roligt och lite högtidligt att jag kunde filma där. Har länge velat men inte vågat, tänker att förfäderna och förmödrarna tittade förundrat ner på oss när vi sprang omkring på deras marker. Tror de blev glada.

"Gösta" är Lukas Moodyssons första TV-serie och den första svenska HBO-serien. Förutom att den delvis spelats in i Ryd och Hultsfred förväntas åttaåriga Majsan Stenström synas i serien, som en av Göstas patienter på barn- och ungdomspsyk.

– Jag spelar en väldigt arg tjej, som springer iväg och gömmer sig under en stol, berättar Majsan och beskriver hur hon kröp omkring med stolen på ryggen.

– Gösta, (Vilhelm Blomgren) gjorde likadant, tillägger hon och skrattar. Det fanns inget manus, utan jag fick hitta på lite själv typ. Roligast var det när jag var arg och rev sönder en blomma.

I slutet av avsnitt fem, som utspelar sig på festivalområdet i Hultsfred, hörs dessutom hennes mamma Karolinas musik, "Let the darkness down", från förra skivan.

– Askul att jag fick med en låt. Jag har alltid tyckt att det är bra musik i Lukas filmer, så det känns enormt hedrande, säger Karolina.

TV-serien, som består av tolv avsnitt, har premiär på måndag. Den handlar om Gösta, en 28-årig psykolog som får sitt första jobb på BUP i en liten stad i Småland. Han flyttar från Stockholm och hyr en stuga mitt i skogen. I själva verket en stuga som ligger på den gård i Ryd som Lukas Moodysson ärvt efter sin far.

Innan TV-serien Gösta blev till hade Moodysson skrivkramp. Under flera år kunde han inte skriva överhuvudtaget, utan försökte hitta olika metoder som förhoppningsvis skulle få det att lossna.

– Jag köpte massor av anteckningsböcker och reservoarpennor för kanske 10-20 000 kronor. Jag var fullständigt vilsen och har svårt att prata om det.

Befrielsen kom, när han testade att skriva på skrivmaskin igen, som när han var yngre.

– Då blev det plötsligt roligt att skriva igen, sedan har hela projektet varit jätteroligt. Manuset, castingen, inspelningen, allting. Gösta är nog det gladaste jag nånsin jobbat med, säger Lukas Moodysson.

Lukas Moodysson, svensk filmregissör, manusförfattare, poet och romanförfattare.

Släkten på pappans sida kommer från Ryd, utanför Järnforsen, medan mamma härstammar från Nässjö.

Gav ut sin första diktsamling vid 17 års ålder. Han utbildade sig till filmregissör vid Dramatiska Institutet och fick sitt breda genombrott med debutlångfilmen Fucking Åmål (1998).

Tillsammans med Peter Birro har han skrivit manus till Geir Hansteen Jörgensens miniserie Det nya landet från 2000, som sedan även visades på bio i en nedklippt version.

Filmen Lilja 4-ever (2002) väckte stor uppmärksamhet med sitt tema om internationell människohandel och visades och diskuterades bland annat i Sveriges riksdag.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam