Och framförallt var det entreprenörsandan som gick hem hos Thomas Carlzon. Om det ständiga arbetet att utveckla, hitta nya nya vägar och viljan att satsa som imponerade.

Ett par exempel på de satsningar som imponerade var tankarna på att bygga en matstudio och kanske lika mycket satsningen på att odla hallon i tunnlar.

– Det är sann entreprenörsanda, sa Thomas Carlzon, man måste hela tiden gå framåt, annars går det bakåt. Vi kan väldigt mycket här i Kalmar län, men vi kanske är lite dåliga på att tala om det.

Artikelbild

| Det blev en rejäl rundvandrng i gårdens byggnader, när Patrik gudiade runt och berättade om verksamheten.

Landshövdingen har i omgångar talat om länet i allmänhet, och Hultsfred i synnerhet som en opolerad diamant och att det gäller att få den att glittra ordentligt.

Patrik och Elisabeth Axelsson tog emot landshövdingen tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander och oppositionsrådet Tomas Söreling, och visade runt bland gårdens alla byggnader. Inte minst då den senaste satsningen, en sorteringsanläggning för 19 miljoner kronor.

Patrik Axelsson körde upp den stora porten till packhallen och förklarade att det grönaktiga ljuset därinne, var för att inte potatisen skulle ta skada.

– Den tål det gröna ljuset bättre än det gröna, sa han, det är för att inte potatisen ska bli grön.

Artikelbild

| Det gröna ljuset i lokalerna är för att inte potatisken ska ta skada, fick Thomas Carlzon veta under rundturen.

Inledningsvis fick gästerna en kort information om företaget. Patrik Axelsson, som äger gården och driver företaget tillsammans med Elisabeth berättade en hel lång rad fakta. Som till exempel att man själva har 515 hektar att odla, och genom ett samarbete med 14 andra gårdar har tillgång till 900 hektar åkermark och att man har 20 helårsanställda och upptill 80 anställda under säsongen.

Landshövdingen och de andra fick också veta att det på gården odlas 16 olika sorters potatis, och att ytterligare 12 är på utprovning. Det gäller ju att hitta sorter som förutom att de trivs på gårdens jordar också är goda att äta.

– Vi levererar nu till sex kommuner i norra länet, berättade Patrik Axelsson, och till 50 butiker och 15 restauranger.

Med på den här "husesynen" fanns också Göran Ehn och Sievert Steen från Rotary. Det rotarianerna som bjudit in landshövdingen att komma till Hultsfred och bli dagens gäst vid Rotarymötet.

Och då passar man förstås på att ordna några spännande studiebesök samtidigt. Och det blev verkligen spännvidd. Första studiebesöket blev på Ikea Industry som är något helt annorlunda än Axelssons.