Hemtjänsten missade död person

Hemtjänsten i Hultsfreds kommun besökte en brukare utan att träffa personen i fråga. Personalen utgick från att personen låg och sov på övervåningen och gick utan att titta in i sovrummet. Två dagar senare hittades brukaren död enligt en lex Sarah-anmälan.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C

Foto:

Hultsfred2018-09-11 08:52

Personalen ska ha arbetat efter en "generell känsla inom personalgruppen" att personen i fråga inte ville bli störd. Kommunens utredning visar även på brister i dokumentationen och oklarheter om vilka insatser som utförts. En genomförandeplan för personen saknades, och planeringen gjordes på en whiteboardtavla som sedan suddades ut varannan vecka.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) är informerad och beklagar det inträffade.

– Det är väldigt olyckligt, inga tvivel om den saken. I botten handlar det om att det ibland kan uppstå komplexa situationer, när man utgår från individuella lösningar kring hur den enskilde vill bli bemött. I övrigt vill jag inte kommentera det här innan vi tagit upp det i nämnden.

Hemtjänstpersonalen hade muntligt fått till sig att personen inte skulle störas om hen sov och utgick från att brukaren låg och sov på övervåningen. Hemtjänsten besökte alltså hemmet två dagar i rad utan kontakt med brukaren, som slutligen hittades död i sitt sovrum.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).
Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!