Hon släpper musik om utanförskap

Karolina Stenström har släppt ny musik – den första på svenska. Präglad av barndomen i Hultsfred låter hon texten beskriva hur det är att känna sig som en utomjording.

8 juni 2019 20:30

– När jag var tonåring hatade jag Hultsfred och längtade bara bort. Nu är jag tillbaka i Hultsfred sedan några år tillbaka och trivs verkligen här med livet och tystnaden – men jag kan fortfarande gå in i den tonårskänslan och känna mig lite rebellisk. Det är de känslorna, hur det är att känna sig som en utomjording, jag försöker sätter ord på i min nya låt.

Det är ett år sedan nu, som vi senast hörde något från Karolina Stenström, eller Steso Songs som hon släpper sin musik under sedan 2010. I fredags kom så nytt material, "Du behöver inte vara rädd", den första singeln från en kommande EP, som släpps senare i höst. Det är också hennes första låt på svenska.

Varför på svenska?

– Under några år har jag gett ut en tidning med texter på svenska, där jag länkar till mina låtar. Jag tycker inte att det passar att skriva på svenska och sjunga på engelska, så nu lät jag de dikterna och texterna bli grunden till mina nya låtar. Det har varit väldigt roligt, och är egentligen enklare i och med att man har ett större ordförråd på svenska. Men samtidigt är det läskigare, när folk hör mer vad man sjunger. Det går inte att "gömma" sig bakom engelskan.

Den här gången bestämde hon sig dessutom för att inte gömma rösten bakom 50 stämmor och reverb. Utan det fick vara enkelt och rakt, och hon landade tryggt i att "det är okej att rösten hörs, fastän den är ensam".

– Pianot är inspelat på flygeln i Valhall, och sången liggandes i soffan med gipsat ben sedan jag ramlat på isen, med en spricka i knäskålen som följd, berättar Karolina Stenström som genom ett stipendium fått efterlängtade möjligheter att skriva mer musik.

– Tack vare det kan jag jobba halvtid och få mer tid över för att fokusera på att skriva och spela in på mitt eget skivbolag Lyckan. Så stipendiet hjälpt mig att förverkliga den kommande EP:n som jag tänker mig ska bestå av fem-sex låtar, alla på svenska. Jag har ytterligare fem halvklara, jag ska bara se till att de känns färdiga. Det är knepigt att bestämma sig för att nu är de klara.

Vad kan du berätta mer om "Du behöver inte vara rädd"?

– Först skrev jag refrängen och långt därefter resten av låten. Kanske kan den trösta mig, någon annan eller barnet inom oss. Folk tjänar på att skrämma upp oss, kapitalism och rasism bygger på det – att vi ska vara rädda. Att känna att vi inte duger, att vi är konstiga.

Hur blev låten emottagen?

– Bra. Många tycker den är fin och tröstande. Jag vill ju förmedla att man inte behöver vara rädd, många har sagt att det är bra att jag utrycker det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa