Hultsfredslärare prisad på stora galan

Hanna Ankarberg Lagergren prisades på Lärargalan – som Årets Värdegrundare. På scen överraskade fyra av hennes tidigare elever, som tycker att Hanna är ett bevis på att läraren är avgörande för vad man har för favoritämne.

Sara Åstrand, Alva Bogren, Maria Hierte och Nellie Stodell hade alla nominerat Hanna Ankarberg Lagergren till galan och de fick dessutom komma till Stockholm och överlämna priset.

Sara Åstrand, Alva Bogren, Maria Hierte och Nellie Stodell hade alla nominerat Hanna Ankarberg Lagergren till galan och de fick dessutom komma till Stockholm och överlämna priset.

Foto: Henrik Lagergren

Hultsfred2018-11-13 12:29

– Jag ryser nu, bara jag pratar om det och tänker tillbaka på vilken magisk kväll det var, säger Hanna Ankarberg Lagergren, som var en av fem lärare från Albäcksskolan som nominerats av sina elever och i hård konkurrens av kollegor från hela Sverige valts ut att få delta på Lärargalan på Berns Salonger på måndagskvällen.

Innan lärargalan hade Hanna och kollegorna fått höra att alla lärare som prisas vidtalas på förhand. Det gjorde överraskningen ännu större, när Hanna ropades upp på scen som Årets Värdegrundare.

– Jag har alltid brunnit för alla människors lika värde och vill att det ska vara grunden för alla. Så det känns jätteroligt att höra att eleverna tycker att jag får dem att kämpa, att tro på varandra, att jag får med hela klassen i diskussionerna och att jag lyfter saker som är viktiga för dem just då. Priset är en bekräftelse på att det jag gör som lärare uppskattas och värdesätts, det stimulerar mig jättemycket i mitt fortsatta arbete.

När Hanna ropades upp på scen berörde det henne starkt att fyra av hennes tidigare elever fanns på plats för att medverka vid prisutdelningen. Nellie Stodell, Alva Bogren, Sara Åstrand och Marie Hierte bekräftar att Hanna betytt jättemycket för dem. Det bevisades inte minst av motiveringen som Sara Åstrand skrivit och som lästes upp.

– Vi fick frågan från Lärargalan om vi ville komma upp till Stockholm och vara med vid prisutdelningen, berättar Alva Bogren. Det var självklart att tacka ja. Det kändes jätteroligt att få uppmärksamma Hanna, på ytterligare ett sätt utöver nomineringarna vi skrivit. Hon har betytt jättemycket för oss, det är tack vare henne som vi älskar svenskalektionerna.

Förutom blommor, diplom med en jättefin motivering, en glasskulptur och en presentcheck på 5 000 kronor fick Hanna Ankarberg Lagergren stå kvar på scen medan Sonja Aldén kom upp och sjöng "För att du finns". Det ger rysningar bara Hanna tänker på det.

– Jag bara skakade i kroppen och tårarna kom – jag har fortfarande lite svårt att ta in vad som egentligen hände.

Dessutom får Albäcksskolan och alla andra skolor som var på plats, en klassuppsättning VR-glasögon.

– Bara det, jättehäftigt att vi premieras med ett digitalt läromedel att kunna använda i en hel klass.

Hanna Ankarberg Lagergren prisades som Årets Värdegrundare på Lärargalan.
Hanna Ankarberg Lagergren prisades som Årets Värdegrundare på Lärargalan.

Motivering till varför Hanna Ankarberg Lagergren skulle prisas, skriven av Sara Åstrand: Du får oss att kämpa och får oss att tro på varandra och därför tycker jag att du ska vinna på lärargalan. Inte nog med att du kan lära ut på ett pedagogiskt och underhållandesätt, som får med hela klassen i diskussionerna, så är du rättvis och kämpar för att det ska bli ett bättre samhälle med mindre rasism, sexism och övriga kränkningar mot folkgrupper. Du bryr dig om varje enstaka individ och tar dig tid att sitta ner och prata med dina elever. Du är beviset på att ens favoritämne beror på om man har en bra lärare i det ämnet, för herregud vad jag älskar svenskalektionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!