I mål efter lång gemensam kamp

Ett band för varje klass på Vena skola. Symboliken var talande, den nyinvigda multisportarenan är till för alla.

Alla sinnen var med. Adam Arvidsson känner på det mjuka konstgräset. På bilden också Svea Karlsson Kernen och Julia Jonsson på förskolan.

Alla sinnen var med. Adam Arvidsson känner på det mjuka konstgräset. På bilden också Svea Karlsson Kernen och Julia Jonsson på förskolan.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2019-05-21 13:00

Det var en glädjens dag på Vena skola på tisdagen. "Äntligen" var ordet på allas läppar.

– Vi har kämpat för det här i flera år och längtat så länge, säger arbetslagsledare Caroline Phalén. Det har varit en långdragen process, vem som ska finansiera, vem som ska stå för vad och vilka insatser som ska göras. Eleverna har verkligen saknat någonstans att vara för att leka och spela fotboll sedan modulerna placerades på fotbollsplanen.

Sedan sju band klippts, ett för varje klass plus förskolan, signalerade Caroline att det var fritt fram att springa in på arenan. Och eleverna tog henne verkligen på orden. De allra första till och med klättrade över staketet, utan att hinna vänta på att grinden skulle öppnas.

– Glädjerus, ren och skär glädje. Det kändes som rena kosläppet, säger hon och skrattar sedan arenan invigts med även sju trumpetfanfarer och glasskalas.

Caroline Phalén var lika tacksam som eleverna, över att det satsats på Vena. Närmare bestämt en halvmiljon, varav Boverket bidragit med 300 000 kronor.

– Det här är fantastiskt för hela Vena, för arenan är ju till även för befolkningen i övrigt förstås och vi tänker oss att vi kan använda den som ett extra klassrum. Vi är ju trångbodda i skolan och gymnastiksalen är inte stor den heller och förskolan kommer kunna ta jättemycket del av den också.

Vad tror du det beror på att Vena fått den här arenan?

– Jag tror det beror på att inte bara skolan, utan även föreningar och andra själar har jobbat tillsammans för att det här ska bli verklighet. Det är många som tyckt att det behövs något i Vena. Visst det är en liten skola, men elevantalet växer och det fanns verkligen ett behov. Så vi är jätteglada.

Glada var också Noemi Barraco, Elsa Nilsson och Wilda Front, som tror de kommer använda arenan i huvudsak till att spela fotboll och skridskoåkning vintertid.

– Det känns väldigt härligt att den är klar, säger Wilda Front.

– Tidigare har vi spelat fotboll på asfalten, det är många skor som gått sönder, byxor som skrapats upp och man har skadat sig. Arenan är mycket bättre och säkrare med gräset, säger Elsa Nilsson.

Glasskalas. Naturligtvis ska det firas med glass när det är invigning. Det gillades av Melker Karlsson.
Glasskalas. Naturligtvis ska det firas med glass när det är invigning. Det gillades av Melker Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!