– Men det har inte alls med varandra att göra, säger köpman Patrik Gladh och förklarar att det handlar om en planerad omorganisation på personalsidan.

– Vi har valt att lägga mer timmar på egentillverkningen, alltså kallskänken. Där ska vi bli bäst.

Så han är inte alls oroad över att ICA Mathuset noterar ett resultat på minus 49 000 kronor för inkomståret 2018.

– Det är första året vi gör ett minusresultat, samtidigt har vi en bra nettoomsättning på lite drygt 32,5 miljoner kronor, utan vi är istället inne i en fas där vi ska förnya oss i butiken och vi har flera investeringar på gång. Så jag ser vara positivt på framtiden.

Krysset i Virserum gjorde en vinst på 762 000 kronor och omsättningen uppgick till 38,6 miljoner kronor, medan Sundbergs i Mörlunda omsatte 27 miljoner kronor och noterade en vinst på 1 181 000 kronor. Det är butikens bästa resultat någonsin.

– Jag är förstås supernöjd, säger köpman Tommie Sundberg. Jag har varit nere på noll tidigare, men vi har haft ett gynnsamt år med ökad försäljning sedan ICA stängde i Målilla. Samtidigt gjordes rätt investeringar i verksamheten, med energibesparingar som följd och med det här resultatet kan investeringarna fortsätta ytterligare.

– För varje år är en utmaning, Mörlunda växer inte och vi har hårda konkurrenter i Hultsfred, Oskarshamn och Kalmar, så man måste vara på tårna och investera löpande hela tiden.