Ideella krafter viktiga för samhället

Enkla hjälpmedel kan spela en större roll än man tror. Det kan rent av avlasta hemtjänsten en hel del arbete.

Elsie Jönsson visar några av de enkla hjälpmedel som finns för Anders Åkesson och Per-Inge pettersson.

Elsie Jönsson visar några av de enkla hjälpmedel som finns för Anders Åkesson och Per-Inge pettersson.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-20 22:00

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) fick chansen att stifta bekantskap med föreningen Tillgänglighet.nu och dess arbete med att sprida kunskap om de enkla hjälpmedlen. Det kan vara saker som skumgummihandtag till besticken, en liten plastmanick som gör det lättare att klämma ur tandkrämen ur tuben, eller kanske en långskaftad tång som gör det lättare att plocka upp saker från golvet.

Oftast handlar det om ganska enkla lösningar på problem som kan vara svåra för någon som är äldre och inte har full kraft och rörlighet i behåll.

Föreningens Elsie Jönsson berättade om sitt arbete, om de fem skyltskåp som finns utplacerade på strategiska platser i kommunen, och de tio frivilliga som tagit på sig jobbet att sköta om dem.

På det hela taget var frivilligkrafterna i fokus under det här besöket. Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) som var med på besöket anser rent av att samarbetet med de ideella krafterna är en förutsättning för att man ska klara framtidens äldreomsorg.

– Vi har redan kommit en bra bit på vägen här i kommunen, säger han, och syftar på de 200 personer som jobbar med att skapa verksamhet på de åtta olika träffpunkterna som finns.

Han framhåller också den här verksamheten med enkla hjälpmedel, som han tror kan bli mycket värdefull.

– De här hjälpmedlen kan hjälpa människor att leva ett självständigt liv, säger han, och det i sin tur kan avlasta hemtjänsten och minska behovet av stöd. Så det känns bra att vi ligger i framkant med det här arbetet.

En boll att krama, för att öva upp styrkan i nyporna. Och få lite bättre fart på cirkulationen.
En boll att krama, för att öva upp styrkan i nyporna. Och få lite bättre fart på cirkulationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!