Inget sommarlov i Folkets Park

Renoveringen går vidare. Inget sommarlov här inte. Renoveringsprojektet i Hultsfreds Folkets Park går vidare.

11 juli 2019 21:30

I dagarna kommer de sista detaljerna att fixas på den anrika festivalscenen Stora Dans. 25 års festivalande har tagit ut sin rätt, och den var ganska sliten när jobbet började. Men stommen är bra, och med litervis av målarfärg och lite nya brädor här och var, håller den på att återfå sin forna glans.

Just nu är det sex grabbar som jobbar i projektet, och de trivs bra och gillar den här chansen att få en praktikplats.

Grabbarna som deltar i projektet trivs alldeless utmärkt, både med jobbet och med projektet. Flera av dem har dessutom erfarenheter av både snickeri och måleri med sig. Och arbetslusten är inte att ta fel på.

För samtidigt som de får något att skriva på första raden i sitt cv här i Sverige, blir det också ett gyllene tillfälle att lära sig lite mer svenska. Det är ju inte bara ett renoveringsprojekt det handlar om, det är lika mycket ett integrationsprojekt.

– Vi börjar alltid dagarna med att ta lite kaffe tillsammans och prata, säger Lennart Beijer, en av handledarna i projektet. Det finns alltid mycket att prata om, bland annat vad Folkets park är för något. Det är inte så lätt att veta om man kommer från Eritrea eller någon annan stans.

– Integrationen är en viktig del i projektet, säger Hassan Farah, som är projektledare.

Han berättar att det drivs med gemensamma krafter av Vuxenutbildningen, Arbetsförmedlingen, kommunens arbets- och Integrationsenhet tillsammans med hembygdsföreningen.

När stora dansbanan är klar kommer man att kasta sig över entrén, som också är i akut behov av upprustning och målarfärg.

Samtidigt planerar man också för den stora uppgiften som ligger framför gänget. Att ta sig an teaterladan.

– Det är ett fruktansvärt stort jobb, säger Lennart Beijer. Vi måste börja med att se över taket och sedan handlar det om att skrapa och måla väggarna.

En gigantisk uppgift, teaterladan är stor.

Folkparken i Hultsfred fick en nyinvigning på självaste nationaldagen i år, men det här projektet har förlängts med ett par månader över sommaren. Och det behövs, det finns massor som behöver göras.

Lennart Beijer ser inte bara upprustade byggnader framför sig. Han vill också att hela området ska förvandlas och bli mer parklik, med planteringar, blommor och gräsmattor.

– Men det gäller att göra det smart, säger han, så att det blir plats för både marknad och bilträffar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa