Inspirerade med italienska smaker och råvaror

Fokus låg på det italienska köket, när stjärnkocken Robert Maglia kom till Hultsfred för att inspirera personalen på Hotell Hulingen. Förutom vikten av att minska matspillet, vill han få oss att tänka till kring råvarorna.

Maher Elias.

Maher Elias.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-06-20 20:00

Det har varit storfrämmande i hotellköket. Robert Maglia och Gustav Lindmaa har hållit i en tredagars utbildning, där de delat med sig av värdefulla tips och tekniker i matlagningen, som gör rätterna lite godare.

– Det är alltid roligt att få komma ut så här och inspirera, säger Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007. Det är det som skiljer sig mellan att jobba i en storstad och i Hultsfred, att i en större stad kan man som kock glida runt och inspireras på andra krogar. Nu har vi varit här, istället för att Putte skickar sina kockar till en stjärnrestaurang någon annanstans för att få inspiration.

Herrarna Maglia och Lindmaa delade också med sig av en hel meny, en sexrätters, som provsmakades av ett 50-tal matgäster under den italienska afton som var själva kulmen på utbildningen.

– Jätteroligt att det kommer någon utifrån och sätter en färgklick på matkulturen i Hultsfred, sa Jonas Lindbladh.

– Ja, verkligen uppskattat med ett event på hemmaplan som handlar om mat, tillägger Johan Klavins. Vi har själva gett oss på att provlaga några av de här rätterna hemma, nu får vi svaret på om vi lyckats eller inte, säger han och skrattar.

Hotellets ägare Putte Svensson Sahlin älskar landet Italien i allmänhet och maten i synnerhet, så tanken är att föra in mer italienskt på menyn efter Robert Maglias besök.

– Maten bygger på enkla metoder och bra råvaror. Italienarna krånglar inte till det med en massa tillsatser. Det känns roligt att få använda sig av riktigt bra råvaror och ändå smakar det så bra.

Vad hoppas du att Hulingens kockar fått med sig, från dina dagar på plats?

– Framför allt smaken, säger Robert Maglia. Det är själva kärnpunkten, att få koll på hur det ska smaka. Nu är det lite upp till dem själva att använda sin nyfikenhet och skapa vidare, utifrån det de lärt sig.

Vilket är ditt bästa tips för att minska matsvinnet?

– Vi måste bli bättre på att ta tillvara sekunda varor, de behöver inte slängas. I Sverige tittar vi på datumstämplarna istället för att smaka, lukta – och framför allt känna.Det är en jätteviktig och stor fråga för miljön. Vi måste hjälpas åt, det går inte att blunda längre. Vi har inte råd att föda befolkningen om vi ska hålla på så här, 30-35 procent av maten slängs redan i detaljhandeln.

Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007, har under dagarna tre inspirerat Hulingens kockar Joakim Jutegård och Maher Elias.
Robert Maglia, med en hedrande silvermedalj i EM 2007, har under dagarna tre inspirerat Hulingens kockar Joakim Jutegård och Maher Elias.
Meny gästspel Enoteca Maglia:

First: Vitello Tonnato "Maglia Style" med friterad kapris, bakad paprika, surdegsbröd örter och sallad.

Second: Sparris med friterat pocherat ägg, Beurre blanc, ramslök, saltad stenbitsrom och rågsmulor.

Third: Smörstekt kungskrabba med Burrata, hyvlad friterad potatis, N´Dujamayo, örtolja och salladsskott.

Fourth: Risotto med salsiccia Maglia, ramslöksolja, friterad ostronskivling och olivolja.

Fifth: Ankbröst "Arabica" med bakad persiljerot, selleripuré, karljohansvamp och kaffesås.

Sixth: Fermenterad grädde skaksatt med lakrits, rabarber och violglass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!